Километрични опашки по пътя за Гърция (Допълнена)

https://www.24chasa.bg/region/article/9903954 www.24chasa.bg
Снимка: Архив

Днес има отново километрични опашки по пътя за Гърция към „Кулата”. С всяка минута броят на колите в нея се увеличава.

Колоната се е образувала рано сутринта, а след 9 часа е престанала и да се движи напред.

Четири трасета за автомобили са отворени на границата, но проверката се извършва много бавно.

Интензивен е трафикът на ГКПП "Кулата" на изход в съботната сутрин, съобщиха от МВР, като потвърдиха, че колите се спират преди граничния пункт, за да не се получават струпвания.

Очаква се трафикът да бъде интензивен през целия ден.

На влизане в Република Гърция българските граждани, които пътуват с леки коли и автобуси, трябва да представят отрицателен PCR тест направен не по-рано от 72 часа или сертификат за ваксинация срещу Ковид-19, направена преди не по-малко от 14 дни. Пътуващите могат да представят и сертификат или положителна диагноза по метода PCR или антиген в продължение на 2 до 9 месеца от датата на заболяването, посочена в него, който е издаден от оторизиран орган в съответствие с националното законодателство на английски, френски, немски, италиански, испански или руски език.

Считано от днес /19 юни/ Гърция ще допуска български граждани с документ за негативен резултат от бърз антигенен тест, а COVID-19 на хартиен носител, съобщи гръцкото Министерство на туризма, цитирано в съобщение от МВнР. Документът трябва да е издаден от оторизирана лаборатория. Облекчения са въведени и за децата. Изискванията за представяне на удостоверения за PCR или бърз тест, или удостоверение за преболедуване вече ще важат за навършилите 12 години, а не както досега - за навършилите 6.