Цяла Поповица посреща премиера Янев - в селото не са го виждали от дете (снимки)

https://www.24chasa.bg/region/article/9903969 www.24chasa.bg
Първата учителка на Стефан Янев - Недка Димитрова, пази негова черно-бяла снимка от детските му години и ще е сред първите посрещачи. Снимка: Радко Паунов

Жителите на Поповица посрещат днес именит съселянин - премиера Стефан Янев. Той ще бъде гост на събора там. 

Преди да поздрави земляците си, Янев ще разговаря с членовете на Националното сдружение на кметовете на кметства в читалището на Поповица. Срещата започва в 17, 30 ч. Около 19 часа министър-председателят ще е на площада на селото.

"Най-после ще му стиснем ръка. Не сме го виждали десетилетия. Беше дете, когато излезе от селото. Стана голям човек. Гордеем се с него", казват местни.

Най-възторжена е първата му учителка от детската градина Недка Димитрова. 76-годишната педагожка ще е сред първите посрещачи на служебния премиер.

"Как да не го помня? Беше кротко и умно дете. Играеше от малък на войник и отдаваше чест. Пушките му бяха любими. Дядо му го водеше и вземаше от детската градина", припомня педагожката. Тя пази снимки от детството на Стефан Янев. И сега ще му каже, че много се надява изборите, които неговото правителство подготвя, да бъдат честни.

Поканата за събора в Поповица Янев получи буквално в първите дни от встъпването му на "Дондуков" 1. Отправи му я кметицата на селото Веска Мирчева. Честитила му с есемес и го подсетила, че на 19 юни в селото има събор. Миналата година чакали Янев за юбилейната среща на наборите му, която се провела на 10 октомври. Тогава програмата му била много натоварена и не успял да уважи събитието. Днес обаче пристига в 17, 30 часа в местното читалище, където първо ще се срещне с кметовете на малки населени места. Една от темите е финансирането им. Около 19 часа премиерът ще отиде на площада, за да поздрави съселяните си. 

Повечето от жителите на Поповица не познават добре Янев, тъй като отдавна я е напуснал. Бащината му къща е съборена. Местните знаят единствено, че е много образован и успял човек. Сега се вълнуват, че ще го видят наживо.

Кметицата Веска Мирчева е подготвила три изненади за премиера, свързани с детството му и традиционното производство в Поповица, но не желае да ги оповестява предварително.

Програмата на събора включва изпълнения на деца от танцовия състав в читалището и хуморески на Веска Бабаджанкова. В 20 часа започва концертът на оркестър "Ангелите".