Радомир Чолаков: За да има бързо правораздаване, е нужно бавно законодателство

https://www.24chasa.bg/region/article/9905324 www.24chasa.bg
Радомир Чолаков

Ако искаме бързо правораздаване, трябва да имаме бавно законодателство. Това заяви третият в листата на ГЕРБ-СДС в Пловдив Радомир Чолаков по време на дебат в БТВ радио за реформата в съдебната система.

„Трябва да водим дискусия как правосъдието да бъде забързано вместо да водим дискусия за персонални въпроси, които няма как да допринесат за ускоряването на делата”, каза още той и допълни:
„В последните месеци от изказвания на различни партии става ясно, че очевидно за тях най-големият проблем е да се махне главният прокурор и да се закрият Специализираният съд и Специализираната прокуратура, ако може веднага. Ако се махнат и закрият, дали делата ще се ускорят?”, попита риторично юристът. И допълни, че резултатът трябва да се постигне чрез промяна в нормативните актове.
„Хвърляме се върху едно име и забравяме за същественото. Аз искам да говорим за същественото – да решим каква да е длъжностната характеристика на главния прокурор, ако трябва да променим Конституцията, но няма никакъв смисъл да се сменят хората, ако правомощията остават същите. Ние трябва да намалим формализма в процесите, а не да се занимаваме с личности и да ликвидираме цял един съд, създаден именно с цел да се преодолее корупцията”, допълни Чолаков.
Той се надява избирателите да подкрепят политическата сила, чийто кандидат е. "Те виждат в момента какво е след ГЕРБ – хаос, анархия, произвол, уволнения всеки ден без никакви мотиви. Аз съм сигурен, че те искат този хаос да спре и да се възстанови реда в България”, обобщи Чолаков.

 Парламентарни избори 2021. Платено съдържание. Купуването и продаването на гласове е престъпление.