Изпускат язовир "Йовковци" с 18 кубика в секунда заради пороите

https://www.24chasa.bg/region/article/9907117 www.24chasa.bg
Изпускането е контролирано и не застрашава хора и инфраструктура
Изпускането е контролирано и не застрашава хора и инфраструктура

Пороите в област Велико Търново напълниха яз."Йовковци" и се наложи контролирано изпускане. През преливника се пускат по 18 кубика вода в секунда, което е далеч от максималния дебити и реката може да поеме изпусканите обеми, уточниха от областната управа във Велико Търново.

Към момента няма никаква опасност от заливане на къщи и инфраструктура. Населението от всички населени места по поречието е уведомено предварително за евентуалното повишаване на водния стълб вследствие на изпускането. Областният управител Георги Гугучков е в непрекъсната връзка с ВИК "Йовковци", което стопанисва питейния язовир на близо 250 000 души, и останалите служби.

В другия язовир от първостепенно значение за региона "Александър Стамболийски" притокът е паднал три пъти от събота вечерта. Все още има около 20 милиона кубически метра свободен обем и няма опасност от преливане.

Реките са повишили нивата си, но не са излезли от коритата си. Във Велико Търново река Янтра в квартал "Чолаковци" бе с повече от 2 метра под критичната стойност в неделя.

Хиляди декари ниви в Търновско са се превърнали в блата, защото преовлажнената земя не може да поеме валежите.