РЗИ: Почти всички проби на водата от Добрич са с влошено качество

https://www.24chasa.bg/region/article/9909302 www.24chasa.bg
Така изглежда водата в Добрич

Почти всички проби, взети след сигнали за мътна вода по водопреносната мрежа към населени места в Добричка област, са с влошено качество, съобщават от Регионалната здравна инспекция (РЗИ). Инспекцията е предприета, след като в неделния ден от "ВиК"-Добрич обявиха, че водата е негодна за пиене заради падналите обилни валежи.

Инспекторите са изследвали по физико-химични показатели 13 проби от пунктове на потребители в Добрич, горната зона на курортния комплекс "Албена" и село Стожер като при 12 са констатирани съществени отклонения от здравните изисквания по показателите цвят и мътност. Само една проба, взета в зоната за водоснабдяване Добрич-запад, отговаря на изискванията за качество на водата, предназначена за питейно-битови нужди, посочват от РЗИ. Всички проби се изпитват и по микробиологични показатели, резултатите от които ще бъдат готови до три дни, допълват от РЗИ. След като излезе и този анализ, от инспекцията ще се произнесат дали и водата в зона Добрич-запад е безопасна.

От РЗИ препоръчват на потребителите в Добрич, село Стожер и на обитателите в горната зона на курорта "Албена" да използват за питейно-битови нужди бутилирана вода от търговската мрежа. Ползваната вода от резервни съдове трябва да се изварява. Инспекцията днес отново ще вземе проби вода за изследване.

В понеделник ще бъдат взети отново проби води.

Според изп.директор на „ВиК”-Добрич, Тодор Гикински до сондажите, които са замърсени, се стига много трудно, заради калта, но още в неделя най-пострадалите са били изключени и са включени други.Директорът на Регионалната здравна инспекция
д-р Светла Ангелова каза, че, според наредбите, осигуряването в такива ситуации с водоноски е задължение на „ВиК”-Добрич, но оттам нямали такава възможност.

„В понеделник вече няма мътност на водата” – каза Гикински. Според него, качеството не може да се промени от замътняването. „Част от сандажите на помпена станция „Приморци” при обилни дъждове самата вода ги залива и се получава кал. Не сме очаквали толкова дъжд. Рядко се случва такава ситуация” – каза още Гикински пред
БНТ.

Той обеща, че в следващите дни, когато поизсъхве, ще се направи необходимото, за да се ограничи достъпът на мътна вода до сондажите. „Ще се опитаме със собствени средства да решим този въпрос веднъж завинаги” – заяви Гикински.