Шофьор на рейс, прегазил пешеходка в Пловдив: Целият ми живот се смачка (снимка)

https://www.24chasa.bg/region/article/9909649 www.24chasa.bg
Кирчо Кирков (седналият) в съдебната зала

Не я видях. Чух, че нещо изтропа, и спрях, но беше късно. Бях прегазил жената. Целият ми живот се смачка. По-добре аз даТова заяви пред 24plovdiv.bg Кирчо Кирков, който е обвинен, че като шофьор на градски автобус по непредпазливост е причинил смъртта на 68-годишната Атанаска Николова. Нещастието е станало на 30 юни 2018 г.  на кръстовището на ул. "Гочо Грозев" и ул. "Цар Симеон" в Пловдив. 

Кирков предприел завой наляво и в този момент клошарката пресякла. Попаднала под гумите на рейса и издъхнала на място.

Делото срещу водача се гледа в пловдивския окръжен съд. Версията на защитниците му е, че има вероятност тя сама да се е хвърлила. Нейният мъж твърдял, че всеки ден, когато излизала навън, му казвала къде отива и кога ще се върне. Във фаталния ден тръгнала, без да му се обади. На кръстовището е стояла пред разделителната линия на двете платна. Била приведена от чантите, които носела на гърба си. 

"Карах висок автобус - "щъркел" и изобщо не я забелязах. Ако бях с "Икарус" сигурно щях да я видя и белята нямаше да се случи", смята Кирков. Свидетел на инцидента е станал кондукторът, който вече е разпитан пред съда. Той също твърди, че жената е преминала внезапно.

Според химическата експетиза Николова е била почерпена - кръвната й проба е 0, 71 промила. Водачът е рейса не е употребил алкохол. Карал е едва с 16 км/ч на завоя. Прокуратурата обаче е събрала доказателства, че той е нарушил правилата за движение, не се уверил, че няма хора на платното, и така е станал причина за кончината на пловдивчанката.

"Баща ми цял живот е бил шофьор. Първо на трактор, после на камион, а накрая и 30 г. - на автобус. Никога досега не е имал подобни инциденти. Изживя го тежко, съсипа се", каза пред съда дъщеря му Виделина.

От стреса Кирков се разболял и лежал 20 дни в болница. След това вече не можел да работи.

Заради отсъствие на експерти делото бе отложено за 12 юли.