Нова ендоскопска апаратура заработи в болницата в Горна Оряховица

https://www.24chasa.bg/region/article/9910433 www.24chasa.bg
Д-р Илко Костурков демонстрира новата техника
Д-р Илко Костурков демонстрира новата техника

С две нови ендоскопски системи от висок клас на популярна японска марка се сдоби екипът на д-р Илко Костурков в Първо вътрешно отделение на МБАЛ в Горна Оряховица. Освен ендоскопската апаратура, кабинетът в отделението е оборудван и с нова видеосистема. Апаратите са снабдени с Full HD камери с изключително висока резолюция , zoom и NBI – специален филтър за засичане на лезии в гастро-интестиналния тракт,, предадоха от лечебното заведение.

"Благодарение на новата апаратура ще се подобри диагностиката на всички заболявания от гастроинтистиналния тракт, а именно: хранопроводни болести – рефлуксна болест, баретов хранопровод, доброкачествени и злокачествени заболявания, мотилитетни нарушения, стомах и дванадесетопръстник – гастритни изменения, язви, ерозии, ракови заболявания, овладяване на остри кръвоизливи", коментира д-р Илко Костурков. Новата ендоскопска система ще е от изключителна полза и за диагностицирането на заболявания на дебелото черво – колитни изменения, автоимунни заболявания, доброкачествени новообразувания – полипи – предракови патологии, ракови заболявания , проблеми с хемороиди, остро кървене от долен ГИТ.

"Гастровидеоскопията и колоновидеоскопията са златен стандарт в света за диагностика на гореизброените заболявания", посочва още младият гастроентеролог и допълва, че с напредване на техниката стана възможно безкръвното отстраняване на доброкачествени новообразувания от храносмилателния тракт.

"Профилактиката на рака на дебелото черво в световен мащаб се извършва чрез ендоскопски изледвания. На профилактика подлежат всички мъже и жени над 45-годишна възраст, които са наследствено обременени, както и пациенти със симптоматика – анемичен синдром, кървене при дефекация, понижение на теглото", припомня д-р Костурков.

Поради дискомфорта, който създават тези изследвания, при пациентите рутинно се прилага венозна анестизия и дълбока седация, които правят тези процедури лесно поносими.

А новата ендоскопска апаратура в МБАЛ ще подобри диагностиката и лечението на стотици пациенти с рак или предракови заболявания от гастроинтестиналния тракт.