Адвокат влиза в затвора за 4 г., бившият кмет на Ракитово - с условна присъда

https://www.24chasa.bg/region/article/9910438 www.24chasa.bg

Върховният касационен съд потвърди решение на пловдивския апелативен съд, с което е наложено наказание 4 г. лишаване от свобода ефективно на адвоката Лука Бельов. Правата му като юрист се отнемат за 5 г. ВКС наложи 2 г. условно на бившия временно изпълняващ длъжността кмет на община Ракитово Момчил Арнаудов.

През 2019 г. Лука Бельов е признат за виновен от Пазарджишкия окръжен съд за това, че в периода от 03.12.2009 г. до 08.04.2010 г., в  Пазарджик, при условията на продължавано престъпление, противозаконно е присвоил 144 550 лева, собственост на община Ракитово. Сумата е постъпила по негова молба, по посочени също от него банкови сметки, по превод от частен съдебен изпълнител с длъжник акционерно дружество от Пловдив и взискател община Ракитово. Основанието за това е изпълнителен лист, издаден в полза на общината. След това парите са изтеглени от Бельов на каса в банка. Преценено е, че обсебването е в особено големи размери и представлява особено тежък случай.

Със същата присъда Пазарджишкият окръжен съд е признал Момчил Арнаудов за виновен в това, че на 28.10.2011 г., в Пазарджик, в качеството си на длъжностно лице – временно изпълняващ длъжността кмет на община Ракитово,  е поел задължение, което не е включено в приетия бюджет на общината за 2011 година. По този начин, без да е съгласувал проекта на договора с юрисконсулта на общината и в нарушение на дължимата грижа на добър стопанин, той сключил абонаментен договор с адвокатско дружество за юридическо обслужване за срок от 48 месеца с месечно възнаграждение по 1 030 лева. В резултат на това е заведено изпълнително дело и е издаден изпълнителен лист по описа на Велинградски районен съд. Наложени са запори на сметките на община Ракитово от частен съдебен изпълнител. От банковата сметка на община Ракитово са изтеглени парични суми в общ размер 76 454 лева и от това е настъпила значителна щета, като деянието е извършено умишлено.

Арнаудов е лишен от право да заема обществена длъжност - съветник, за срок от три години, считано от влизане в сила на присъдата.