Реставраторката Елена Кантарева пое Старинен Пловдив, Богомил Грозев се сбогува

https://www.24chasa.bg/region/article/9913365 www.24chasa.bg
Реставраторът доц. Елена Кантарева-Дечева

Реставраторката на антични мозайки доц. Елена Кантарева-Дечева вече е начело на общинския институт "Старинен Пловдив". Тя зае временно шефския пост до провеждане на конкурс.

Досегашният титуляр Богомил Грозев си тръгна и снощи за последно са го видели на концерта на Любо Киров на Античния театър.

"Досега Кантарева бе зам.-директор на резервата и е най-подходящият човек временно да го оглави", коментира зам.-кметът по културата Пламен Панов.  Въпрос на време е да бъде обявен конкурсът. По думите му министерството на културата е съгласувало всички искания по молба на общината. Очаква се местната власт да насрочи състезанието до десетина дни.

Веднага след като стана ясно, че дните на Богомил Грозев са преброени, името на реставраторка се завъртя като евентуален негов наследник. Тя сама трябва да реши ще се яви ли на конкурса, каза Пламен Панов.

"Заповедта ми е от 21 юни - до назначаването на титуляр. За мен не е голяма промяна. Ще изпълнявам и двете функции. Смятам да събера колегите, които наброяват около 80 души. Ще е трудно и вероятно ще бъде на части, тъй като работим без прекъсване и малко сложно е да се видим наведнъж", заяви пред 24plovdiv.bg Кантарева.

Категорична е, че няма да прави промени в екипа. Познава добре хората, те нея - също. "Много ни е натоварено с Епископската базилика. Пренасочили сме голяма част от екипа там. Предстоят разговори с директора на Археологическия музей и зам.-кмета Пламен Панов, за да измислим работещ вариант. Базилика е поверена за управление на "Старинен Пловдив", а отпуснатите от държавата 20 щатни бройки са за музея. Трябва да се назначат хора, за да не страдат другите обекти на общинския институт", коментира тя.

По думите й посещаемостта в базилика е непрекъсната, а в събота и неделя е стълпотворение. Интересът е голям и потокът не секва, като дори и през седмицата има много групи.

"Нека обявят конкурса. Не съм взела още решение", лаконична е Кантарева.