Хибридна операционна вдига съдова хирургия в Търново на университетско ниво

https://www.24chasa.bg/region/article/9913651 www.24chasa.bg
Д-р Стефан Филев и екипът му представиха новата хибридна операционна зала

Инвестицията във високотехнологичната структура е над 1.3 млн.лв.

Супермодерна хибридна операционна зала за нуждите на отделението по съдова хирургия оборудваха в областната болница във Велико Търново. Подобна операционна  има само на три места в страната, което ще осигури на пациентите от региона медицинска помощ от най-високо ниво в областта на съдовата патология, каквато се прилага в университетските болници. С новата придобивка Отделението по съдова хирургия в МОБАЛ"Д-р Стефан Черкезов" вече е с най-високото трето ниво на компетентност.

"Тази хибридна зала е еманацията на нашите усилия в продължение на повече от година. Взаимно си повярвахме, че можем да се справим и е факт, че когато всички са впрегнати да работят в една посока, нещата се случват. Новата операционна зала дава нови възможности в съдовата хирургия за едноваскуларна работа. Получихме всички разрешителни и вече може да се работят оперативни интервенции, които се провеждат в университетските болници и клиниките с висок технологичен потенциал", обясни изпълнителният директор на МОБАЛ д-р Стефан Филев.
Хибридната операционна зала е обезпечена със съвременен ангиограф, който позволява лечение на пациентите при по-малко лъчено натоварване. В помещението е осигурено и останалото стандартно оборудване на една хирургична структура, както и операционна маса. На огромен екран се излъчва образ, който се предава от ангиографа, и позволява на специалистите да виждат как изглеждат съдовете, при инжектиране на контрастно вещество.
Главни действащи лица в иновативната операционна са младите специалисти д-р Любослав Шкварла и д-р Константин Грудков, които ръководството на лечебното заведение привлече.
"Хибридната операционна зала съчетава в себе си двата метода за лечение на съдова патология – чрез класическа хирургия и едноваскуларни процедури. Шансът, който ни се дава тук, е да обединим двата метода и с по-малко оперативна интервенция да направим по-големи неща. Така например при аневризми на коремната област, сега имаме възможност пункционно, чрез гънките на краката, да сложим такава протеза, която да изолира тази аневризма и реално това е лечението на пациента. Това са модерните достижения на медицината и техниката, с които боравят всеки ден в Германия, Швейцария, Франция и т.н“, обясни д-р Любослав Шкварла.
Той и колегата му д-р Константин Грудков са най-новите попълнения в екипа на търновската болница. И двамата са великотърновци, завършили ПМГ "Васил Друмев". Д-р Шкварла е специализирал в Клиниката по съдова хирургия на болница "Св. Екатерина", под ръководството на проф. Захариев. "12 години работих там, а след това се присъединих към екипа на Панагюрската болница. Преди година се срещнах с д-р Филев, който изрази желание да покачим нивото на отделението, даде ни надежди и криле. Има още какво да се желание и работи. Безспорно направата на една операционна е важна, но трябва да се стикова и работния процес, за да могат пациентите да получават най-добрите грижи", допълни д-р Шкварла.
Д-р Грудков пък е започнал своя професионален път в Университетска болница "Лозенец", където специализирал кардиохирургия, а в последствие станал редовен асистент в катедрата по хирургични болести на Софийския университет "Св. Климент Охридски". През 2014 г. придобил специалност по сърдечна хирургия, а през 2018 г. по съдова хирургия. Научните му интереси са насочени към болестите на каротидните артерии и ендоваскуларното лечение на венозни и артериални заболявания.
"Знаем, че в България здравеопазването е централизирано, основно в София, и в един момент периферията остава без покритие от кадри, и населението там страда. В провинцията се извършват изключително много първични ампутация, без пациентите да бъдат диагностицирани съдово, а е можело да им се помогне. След като имаме опита и познанията защо да не го направим" обясняват те решението си за кариера в Търново.
Специалистите са категорични, че новите съвременни методи ще дадат възможност за по-начална оценка на заболяванията и третиранията им. Подчертават, че голямо предимство на манипулациите е тяхната миниинвазивност, позволяваща по-бързото възстановяване на пациентите и снижаването на риска от усложнения.
Д-р Шкварла и д-р Грудков съобщиха, че от 28 юни ще провеждат профилактични прегледи в клиниката, а записването става на регистратурата на телефон 062 52 66 05. Поканени за консултация са всички, които имат съдови заболявания и се нуждаят от профилактика или лечение.

Д-р Стефан Филев с екипа съдови хирурзи
Д-р Стефан Филев с екипа съдови хирурзи СНИМКА: Дима Максимова

Д-р Любослав Шкварла и д-р Константин Грудков в командния център
Д-р Любослав Шкварла и д-р Константин Грудков в командния център СНИМКА: Дима Максимова

д-р Любослав Шкварла и д-р Константин Грудков ще работят с новата техника
д-р Любослав Шкварла и д-р Константин Грудков ще работят с новата техника СНИМКА: Дима Максимова