ОУ „Ангел Кънчев“ откри нова класна стая за креативни дигитални създатели

https://www.24chasa.bg/region/article/9914115 www.24chasa.bg

ОУ „Ангел Кънчев“ в Русе откри своята нова Класна стая за креативни дигитални създатели. Това е едно от шестте русенски училища, които получават субсидиране по Националната програма „Изграждане на училищна STEM среда“, съобщиха от община Русе. 

Класната стая разполага с две работни маси с по 8 места, като е закупено съответното оборудване, което да се ползва от възпитаниците на училището и техните учители. STEM философията поставя учениците в среда, където експериментът е водещ. В новата стая децата ще могат да се обучават интерактивно, като сами ще могат да си отговорят на въпроса „Защо са ми нужни тези знания и къде да ги прилагам?“.

ОУ „Ангел Кънчев“ откри нова класна стая за креативни дигитални създатели

Децата от 3 "а" клас направиха демонстрация на способностите на новата стая. Използвайки интерактивна дъска и компютри, те показаха по разчупен и креативен начин знанията си за теми от учебния план. Една от целите на обучението в класната стая е да получат дигитални компетентности.

ОУ „Ангел Кънчев“ откри нова класна стая за креативни дигитални създатели

Преподавателите на ОУ „Ангел Кънчев“ преминават специално обучение, за да могат да изготвят трансдисциплинарни уроци, които след това да бъдат в полза на учениците и за бъдещото им развитие. "Център за победители" е името, което са й дали, за да им напомня как днес може да се направи едно по-силно утре.

ОУ „Ангел Кънчев“ откри нова класна стая за креативни дигитални създатели

„Технологизирането на училищните процеси допринесе за възстановяването на доброто име на училището и за привличане на много нови деца. Изключително съм доволен, че тази година то е приключило своя прием още на първо класиране, дори има още желаещи да се запишат“, каза заместник – кметът на Русе Енчо Енчев, който до неотдавна ръководеше ОУ „Ангел Кънчев“. Според него това е отличен пример за всички как едно малко училище може да успява.

На официалното откриване присъстваха още заместник-кметът Димитър Недев, заместник областният-управител д-р Стефка Караколева и директорът на РУО Росица Георгиева.

Oще пет училища от Русе получават финансиране по Националната програма “Изграждане на училищна STEM среда” – ПГ по облекло „Недка Иван Лазарова“, СУ „Васил Левски“, ОУ „Васил Априлов“, ПГ по транспорт и ПГ по речно корабостроене и корабоплаване. Общо 546 училища са кандидатствали по програмата в национален мащаб.