Кмет обяви награда за информация кой изхвърля боклуци край Ковачевица

https://www.24chasa.bg/region/article/9916040 www.24chasa.bg

Сметище изникна по пътя за архитектурно-историческия резерват Ковачевица. В момента, в който боклукът се почиства, сметището отново се появява, а кметът обяви награда от 100 лева за всеки, който му предостави доказателства за нарушителите.

„Внимание, дами и господа, ето тази красота в България и изведнъж, гледай какво става, е това ли са българите, е така в природата да си изхвърляме боклука?“ - възмутени са и стотиците туристи, които посещават района, съобщава Би Ти Ви.

„Показах им на децата сметището и им казах, че това не бива да се случва никога и никъде, няма значение къде сме и какво правим, децата сами се възмутиха от това нещо, което видяха надолу по пътя. Това е възмутително, такава красива природа, такова невероятно място и такъв ужас“, казва Стефка Иванова.

Отпадъците са предимно от битов характер и стигат до самия път.
Сметището е на метри от село Горно Дряново.

„Ние го почистваме, после недобросъвестни граждани изхвърлят боклуци във време, в което нямаме дежурни еко полицаи, тоест късно вечерта. Една от причините е, че в годините назад не е инвестирано в тази посока, не всяко домакинство има собствен контейнер, не стигат контейнерите и в тази посока по някой път гражданите, като не си им подсигурил контейнер, той няма къде да изхвърли боклука и така“, обяснява кметът на община Гърмен Феим Иса.

Кметският наместник на Ковачевица ежедневно обикаля района, а където види боклук, организира събирането му. „Всичко се касае до културата на хората, това е цялата истина, значи няма ли култура у хората, нищо не можем да направим, общината нищо не може да направи“, казва Кирил Жуглев.

Дори е обявил награда за всеки, който му даде доказателства за замърсител.

От община Гърмен са дали заявка за два нови автомобила за сметосъбиране и сметоизвозване. Имат и обществена поръчка за закупуването на над 3200 еднофамилни контейнери за боклук, с които да снабдят всеки дом. До тогава обаче апелират, и към местните, и към туристите, да не изхвърлят боклуците си на подобни места.