Килната от изкоп къща в Пловдив не може да се укрепи, трябва да се бутне

https://www.24chasa.bg/region/article/9916177 www.24chasa.bg
Къщата на ул. "Видима" 8А

С още по-големи пукнатини и опасна за обитаване е къщата на ул. "Видима" 8А в Пловдив, която при изкоп се килна. Семейството, което я е обитавало, остава без дом.

"Трагедия! Всяка година по малко сме събирали пари и сме правили подобрения. Всичко за един миг отиде", каза пред БиТиВи Виолетка Костадинова , една от обитателките. По думите й още в петък се появили първите пукнатини. Фирмата, която направила изкопа в съседния имот, за да строи, я нямало. В същия ден бил големият порой.

Мъж, жена, дете и възрастна са обитатели на имота. Те са настанени на квартира от фирмата-строител.

"Това ни е единственото жилище. Аз съм на 55 г. Нямам друго. Цялото ни имущество е вътре. Ходим по магазините да си вземем неща от първа необходимост", разказа Пейо Костадинов, един от обитателите.

Собственичката на строителната фирма, заради чийто изкоп къщата се напука, твърди, че не носи вина. "Пред мен заяви, че къщата ни била паянтова. За мен не е спазен планът за бутане", смята обаче Костадинов.

Шефката на РДНСК-Пловдив Мария Дончева заяви, че се извършва проверка.  "Ясно се вижда, че основите са поддали. Взели сме цялата документация. Комисията трябва да приключи проверката до десетина дни", каза тя. По думите й обаче къщата на ул. "Видима"8А не може да се укрепи, а трябва да се възстанови.

Това означава да се събори и изгради наново. Не е ясно кой ще го направи.

Семейството от пострадалата къща е настанено на квартира за сметка на строителната фирма.