4 месеца след референдума в Обзор, жителите пак на протест

https://www.24chasa.bg/region/article/9919577 www.24chasa.bg
Плажната ивица в Обзор. Снимка:Архив

4 месеца след провелия се референдум в Обзор за отделянето на града и 6 съседни села от община Несебър в самостоятелна община, жителите на курорта отново излязоха на протест.

Причината – въпреки че 73% от гласувалите на референдума през февруари дадоха съгласието си за отделянето, сега 4 от селата искат да останат в община Несебър, а общинският съвет разреши провеждането на контрареферендум.

Общественият наблюдател Марин Божков обясни пред Би Ти Ви, че в период от 2 години не може да се провежда повече от един референдум по един и същи въпрос, затова и решението на общинския съвет било незаконно.

Въпреки че протестът е официално обявен за 10,30 ч, още рано сутринта на главния път пред кметството в Обзор се бяха събрали десетки хора. Те споделиха, че община Несебър не се грижи за курорта, освен това на хора, заявили се с имената си на протестите досега за отделянето, им се отменяли собствености, не и се издавали категоризации и рарешителни. Обясниха, че летния сезон в курорта е застрашен.

По казуса се чака указ на президента, но той се бави, защото в момента тече преброяване, а по закон през този период не може да има териториални и административни деления.