Затварят Паметника на свободата за туристи, ще го обследват преди ремонт (Обновена)

https://www.24chasa.bg/region/article/9921048 www.24chasa.bg
Преди 2 години откъм северната страната на Паметника на свободата на връх Шипка пак имаше скеле, но тогава - заради ремонта на фигурата на лъва. Снимка: Ваньо Стоилов

От утре, петък, Паметникът на свободата на връх Шипка няма да бъде достъпен за посетители, съобщиха от Националния парк-музей "Шипка-Бузлуджа" в Казанлък. Забраната се налага, тъй като започва изграждане на скеле на северната и на западната страна на монумента, необходимо, за да може от него екперти да обследват състоянието на каменната снага на паметника и да вземат проби. Резултатите от тях ще покажат здрав ли е материалът и ако се налага - къде трябва да бъде укрепен.

Очакването е строителството на скелето да продължи около 10 дни, след което обектът ще бъде отново достъпен за посещения.

Входът към вътрешността на Паметника на свободата е точно откъм северната страна и с цел превенция и безопасност на туристите, докато трае изграждането на скелето, посещения във вътрешността няма да се допускат. Отдавна я ясно, че монументът има нужда от ремонт - основният му "враг" е влагата, която прониква между фугите на камъните и постепенно уврежда цялата конструкция. Точно първа стъпка към този ремонт е обследване на цялата фасада на паметника, обясни директорът на музей Чавдар Ангелов. Преди месец подобно скеле бе монтирано от южната и източната стена на монумента. Около година по-рано тъкмо от южната стена се откърти голяма каменно парче, но за радост не пострада никой.