Вечерни концерти и огнени спектакли на феста „Средновековен Търновград“

https://www.24chasa.bg/region/article/9923051 www.24chasa.bg
Битка пред портите на Царевец ще е атракцията в първата вечер

Звездни вечерни концерти и атрактивни огнени спектакли ще огреят нощното небе над крепостта Царевец по време на Международен фестивал "Средновековен Търновград: Трубадури".

Най-големият и автентичен фестивал на историческите възстановки у нас ще бъде открит в 17,00 ч. днес с дефиле на българските и чуждестранни участници на площад „Цар Асен I“ пред крепостта. Веднага след това ще е мащабната бойна демонстрация „Враг пред портите“. В 19,30 ч. от сцената в Двореца на историческият хълм ще зазвучи романтичната музика на трубадурите в изпълнение на българските групи „Гром падина“, „Летящи номади“, „Ксана“ допълнено с огнено шоу Палячи .

„Spiritual Seasons“ от Харков, Украйна ще са звездите на вечерния концерт в събота, 26 юни, от 20,00 ч. Групата има издадени пет албума със средновековна музика и популярна със своите концерти в цяла Европа.

След тях ще са звездите от Палячи - огнено и светлинно шоу. След десетките си гостувания на Балкански и Европейски фестивали трупата зае място в топ три на Европейската класация на огнените атракциони подредена от най-големите тур оператори. Палячи са партньори на Национален фонд култура и благодарение на това зрителите ще видят мащабни драматични хореографии изпълнени с техника от последно поколение.

Фестивал „Средновековен Търновград“, като истинска машина на времето, ще пренесе посетителите в далечната славна и романтична епоха на Средните векове. На 26 и 27 юни на Царевец ще има историческите реконструкции на бита, кухнята, занаятите, изкуствата и войнските умения на България, Византия и Европа от XII-XIV век. Животът на средновековния град ще бъде допълнен с кулинарни демонстрации, куклен театър за малки и големи, стрелби с лък и арбалет и различни бойни демонстрации и турнири.

Във фестивала ще участват над 150 реанактори - групи за исторически възстановки и свободни реконструктори от Украйна, Румъния, Сърбия и България.

Събитието се организира от СНЦ „Търновци“, Община Велико Търново и Регионален исторически музей-Велико Търново и е част от Културния календар на Старата столица за 2021 година.

Достъпът до средновековния фестивал на Царевец е свободен, като се заплаща само входната такса за архитектурно-музейния резерват. Билетите закупени на 26 и 27 юни са целодневни.

С вход - свободен са двата вечерни концерта на 25 юли (петък) и на 26 юли (събота) от 20,00 ч.