Бедствено положение обявиха в няколко село от община Антоново

https://www.24chasa.bg/region/article/9927259 www.24chasa.bg

Частично бедствено положение е обявено в няколко села от община Антоново, предаде БТА. Решението на Кризисния щаб към общината е взето днес, заради разразилата се буря с проливен дъжд, каза за БТА кметът на Антоново Хайредин Мехмедов.

Природната стихия е нанесла щети в различни населени места на територията на общината. Има наводнени къщи, паднали пешеходни мостове в Стеврек, отнесен водосток - по поречието на река Стара речка.

Ураганен вятър се е разразил тази сутрин в района на село Капище. Там щетите са най-сериозни. Отнесени и изпочупени са покривите на около 10 къщи, каза за БТА кметският наместник Айсел Алиева. Бурята започнала в 7,30 часа и е продължила около 20 минути. Има съборени дървета, електрически стълбове, скъсани жици. Населеното място, в което живеят около 50 души, е без ток.

"Проливният дъжд наводни къщите, най-сериозно пострада имотът на земеделски стопанин, който отглежда овце. Вятърът срина напълно оборът му и животните останаха под дъжда", разказва Алиева. Дъждът е спрял и времето се нормализира. Хората се съвземат от стихията.

Според заповедта на кмета частично бедствено положение е обявено в 30 села на общината. Всички кметове, кметски наместници и членове на Доброволните формирования следва да се включат в спасителните работи.

Мехмедов допълни, че днес започват възстановителните дейности и оценка на щетите.