Писателят Николай Табаков получи Националната награда "Проф. Димитър Димов"

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/9927446 www.24chasa.bg
Николай Табаков

Писателят Николай Табаков получи Националната награда "Проф. Димитър Димов" на официална церемония в кино "Космос" в Ловеч снощи, предаде БТА. Връчена му бе от председателя на Общинския съвет в Ловеч Петър Цолов. Отличието представлява статуетка, грамота от Община Ловеч и парична сума, съобщават от пресцентъра на администрацията, цитирани от БТА.

Отличеният писател, който бе избран сред осем кандидати, благодари от сцената за високото отличие. В своето слово той говори за значението на писателя Димитър Димов и ролята на литературата като основа на всички останали изкуства. "Това, което прави Община Ловеч с тази награда, е опит за летене, опит за събуждане, за възстановяване на традициите, за възраждане, за надграждане на културата. Това толкова ме радва, че нямам думи да го изразя", каза Николай Табаков.

От името на Съюза на българските писатели поздрав отправи писателят Банко Банков "Тази година със съдействието на председателя на журито Венцислав Христов и представителите на СБП ние усъвършенствахме правилника за наградата, така че да запазим абсолютната анонимност и да изключим всякакви договорки. Наградихме един добър кандидат. Благодаря на общината и се надявам тази дейност да продължи занапред", посочи Банков.

Церемонията включваше кратка видеовизитка за наградения писател. Наградата на името на родения в Ловеч Димитър Димов се присъжда веднъж на три години на белетрист или драматург с трайно присъствие в литературата.

Веднага след церемонията бе прожектиран филмът "Аз съм ти" - по незавършения "Роман без заглавие" на Димитър Димов и "Адриана" на дъщеря му Теодора Димова, с режисьор Петър Попзлатев ("Аз, графинята").