Площите с лавандула растат, но остава непродадено масло

https://www.24chasa.bg/region/article/9927741 www.24chasa.bg
Служебният министър на земеделието проф. Христо Бозуков (вляво) и кметът на Чирпан Ивайло Крачолов разгледаха с интерес фермерския базар с продукти от лавандула, разположен в центъра на града. Снимка: Ваньо Стоилов

В Чирпан започна Седмият национален фестивал на лавандулата

Площите с лавандула у нас нарастват - миналата година се реколтивирани 16 хиляди хектара и така производството на тази култура се превръща в един от най-важните отрасли в българския аграрен сектор. Но това създава и проблем, тъй като от миналогодишната реколта са останали около 100 тона непродадено лавандулово масло. Освен това пада и цената му - от 120 лева за литър тя сега е 45-50 лева. Това каза пред "24 часа" служебият министър на земеделието проф. Христо Бозуков, който снощи откри Седмия национален фестивал на лавандулата в Чирпан. Преди това министърът разгледа с интерес фермерския пазар, на който са изложени продукти от всякакви маслено-етерични култури, разбира се, с превес на лавандула.

Тук той се запозна с Катерина от Австрия, която заедно със съпруга си - арменец от Кипър, от десетина години живее в чирпанското село Изворово. Техният син Джон е десетокласник в чирпанската гимназия и казва, че българският език му е четвъртият, който владее - след майчиния му немски, бащиния му арменски и задължителния за гимназията английски език. Започнал е да учи и руски. Майка му е добър кулинар, обича да експериментира с екодесерти и бе донесла на базара свои сладкиши с годжи бери.

Първите експериментални насаждения с лавандула в полите на Средна гора са от 1907 година. Тук тази култура има най-добри условия за развитие. Затова съществуват рискове, когато тя се отглежда в други райони на страната като Добруджа, когато излезе от региона, където условията за нея са най-добри, нещата се променят. Но всеки има право да опита, щом намира пазар за продукцията си.

Днес отчитаме, че България е световен лидер в производството на лавандулово масло. Продукцията ни е почти изцяло експортно ориентирана, българското лавандулово масло намира реализация в над 40 страни по света. "То е добре познато и притежава качества, които му създават конкурентни предимства пред сходния продукт, произвеждан във Франция", изтъкна проф. Бозуков.

Положителна е тенденцията да се засилва интересът към отглеждането на насаждения от лавандула по биологичен метод, така България ще отговори на изискването за по-високи биологични стандарти в сектора, каза още министърът.

Но той обърна внимание и на факта, че действително много са станали площите с лавандула в страната, поради което не може да се продаде цялото количество лавандулово масло, добивано у нас. Това вероятно се отразява и на качеството на продукта. "Не става въпрос само за лавандулата, преди и със слънчогледа беше така. Прекаляваме, не спазваме баланса, втурваме се слепешката в някое предприятие и след това се получават неприятни неща", допълни министър Бозуков. Но и подчерта, че ситуация с лавандулата не е както с маслодайната роза и производителите не са търсели засега помощ от министерството. "Явно за държавна помощ тепърва трябва да се мисли", заключи проф. Христо Бозуков, който увери домикините и гостите на фестивала, че в лицето на земеделското министерство имат добър партньор.

Днес фестивалът продължава в чирпанското село Средно градище. Привечер там ще се проведе кръгла маса по проблемите на производството на лавандула, в която се очаква да участва и служебният премиер Стефан Янев.