70 деца от Търговищко за първи път пътуват с влак

https://www.24chasa.bg/region/article/9927866 www.24chasa.bg
Железопътното приключение на децата и техните родители започна тази сутрин в 9,07 часа от гарата в Търговище. Снимки: Личен архив

Инициативата е във връзка с откриване на Информационен център "Европа директно" от ново поколение в Шумен и по повод 2021 година - Европейска година на железопътния транспорт, съобщиха организаторите.

Днес в образователното пътуване участват повече от 100 души - 70 деца и техни родители от различни села на община Търговище: Баячево, Буховци, Голямо Соколово, Драгановец, Кралево, Лиляк, Макариополско, Острец, Пробуда, Стража.

Нито едно от тези села няма железопътна гара или спирка.

Децата, които до този момент не са пътували с влак, са поканени със съдействието на местните читалища. За всички пътници - децата и техните родители, разходката с влака е безплатна.

По време на пътуването чрез разговори и информационни материали на пътниците са предоставени материали от център "Европа директно" в Шумен, в които са обяснени приоритетите на европейските институции, рекламира се и кампанията "България се ваксинира - информирай се, ваксинирай се, прегърни живота!".

При подготовката на инициативата представителите на БДЖ на всички нива бяха изключително отзивчиви и подходиха много професионално, казват още организаторите.

Железопътното приключение започна тази сутрин в 9,07 часа от гарата в Търговище. Необичайните пътници стигнаха до Шумен, където бяха посрещнати от началника на гарата там Милен Грозданов. С него те обсъдиха теми като защо е важно да пътуваме с влак и какво е важно да знаем за влаковете, гарите и професиите, свързани с тях. След това децата наблюдаваха наживо на гарата и други влакове и влакова маневра, разгледаха цялата гарова структура и локомотивното депо. Краеведът Иван Дилов, бивш служител на БДЖ, разказа пред пътниците интересни исторически факти за железопътния транспорт в България.

След това децата отпътуваха, отново с влак, до Каспичан. По разписание те ще върнат на гара Търговище в 15,49 часа.

(Снимките са предоставени на "24 часа" от самите участници в железопътното приключение.)