Стотици поломени коли от градушката в Асеновград, застрахователи под обсада

https://www.24chasa.bg/region/article/9928208 www.24chasa.bg
Ледени късове с големината на кокоше яйца нанесоха големи поражения по автомобили и сгради в Асеновград в петък вечер.

Хората цял ден по огледи, поръчват обзорни стъкла, стопове, мигачи

Цял ден вървят огледи за щети в застрахователните компании в Асеновград, след като снощи се изсипа градушка с големината на кокоше яйце и орех. Стотици автомобили са поломени. Хлътнали тавани, строшени и напукани обзорни стъкла, счупени мигачи и фарове - това са най-честите поразии.

"Тези, които имат каско, отиват на оглед, оценят им пораженията и ги насочват в доверени сервизи", обясни асеновградският адвокат Валентин Ройнов. Преди дни си купил чисто нов автомобил. В петък, когато свирепата градушка се изсипа, бил на паркинга на хипермаркет в града да пазарува. "Запазих си касовата бележка, за да удостоверя, че точно в този ден и час съм бил на това място и там колата ми е била учукана от градушката", разказа адвокат Ройнов. По думите му в петък около 19 часа било страшно. Пред очите му ледено парче поразило гълъб и го убило.

Според застрахователи в автосервизите има специална техника, който чрез вакуум машини оправя хлътналите ламарини по колите, без да се налага китосване и боядисване.

Цял ден в магазините за авточасти в Асеновград собственици на поразени автомобили поръчвали обзорни стъкла, мигачи и стопове. Същото било и в строителните търговски обекти. Там пък хората купували керемиди.

Гневни асеновградчани питат защо полигоните за борба с градушките не са успели да разбият градоносния облак. 

"Ракети бяга изстреляни, но облакът се движеше по-бързо и не успяха да го разбият. На практика облакът се движи ниско, а ракети гърмят върху него и не могат да го разпръснат", твърди Тахир Рамаданов от Асеновград.