Задържаха 69 мигранти, палили огън в гората над Ихтиман

https://www.24chasa.bg/novini/article/9935238 www.24chasa.bg
Нелегални мигранти СНИМКА: Ройтерс

69 нелегални мигранти са задържани в гората над Ихтиман, съобщава БНТ. Те са били на територията на държавното ловно стопанство Еледжик. Групата е забелязана от служител на стопанството, който е правил обход. Само в рамките на седмица това е втората голяма група с нелегални мигранти, която е задържана в района.

"Беше 17:50 ч., правих обход на района, това е районът на ловно стопанство "Еледжик". И забелязах отдалече дим, обясни Иван Янкулов от Държавно ловно стопанство "Еледжик".

Така започва разказът на Иван Янкулов. Той 20 години е част от Специализирания отряд за борба с тероризма. След като се пенсионира работи в Ловното стопанство.

"И учудването ми беше страшно като видях от няколко места огън. Разтичаха се едни хора. Тръгнах да им се карам да не палят огън, че ще запалят гората. И когато извиках: "Стой, какво правите тук?". И отвсякъде започнаха хора да изскачат", коментира Янкулов.

Групата се оказва от 69 млади мъже.

"Започнаха да се приближават първите така доста бързо към мен. Единият говореше сносно английски, каза че са от Афганистан. Ама дали са от Афганистан и от къде са, никой не знае", каза Иван Янкулов.

Той веднага подал сигнал за групата в полицията в Ихтиман.

"И тук е моментът да им благодаря и да ги поздравя, защото за не повече от 10 - 12 минути пристигнаха патрулите", допълни Янкулов.

Следи от биваци и огнища има на много места из ловното стопанство, където са пребивавали нелегалните мигранти. Те буквално са разчупили хранилките за диви прасета и са взели царевицата, за да се хранят с нея.

Огнищата са общо 11. Докато чакали полицията да дойде Янкулов накарал мигрантите да изгасят запалените огньове.

"И понеже ги е гонил гладът са се опитали да варят царевицата тук и да я пекат на една ламарина. Ей там ще ви покажа и другите неща. В последствие като дойдоха полицаите използвах момента да ги накарам да си почистят. Ето тук още един огън. Ето тук това сме го пропуснали. Раница са си забравили с царевица, тук са си взели да могат да ядат нещо", коментира Янкулов.

Той предполага, че след като били оставени в района мигрантите са излъгани от трафиканти, че ще бъдат извозени към София и границата със Сърбия. Вероятно това е трябвало да стане през нощта.

Намерените лекарства, етикети от минерална вода и опаковки от вафли показват, че мигрантите са дошли у нас от Турция.

"Другото, което е преди 5 дни, на 22-ри залових още една група, които бяха 21 млади момчета, но те бяха долу на асфалтовия път. Тичаха по всяка една кола, която се появи и тропаха по нея и питаха София, София", каза още Иван Янкулов.

От МВР казаха, че след задържането, групата е настанена в център за нелегални мигранти.