Обсъдиха действията на областната управа във Варна за провеждане на честни избори

https://www.24chasa.bg/region/article/9940747 www.24chasa.bg

Действията на областната управа за провеждане на честни и прозрачни избори обсъдиха варненският губернатор и ръководителят на мисията за наблюдение на изборите от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, съобщиха от пресцентъра на институцията.

Действията на областната управа във Варна, свързани с осигуряване честността и прозрачността на изборния процес на предстоящия в България парламентарен вот обсъдиха на работна среща областният управител Марио Смърков и Тана де Зулуета – ръководител на мисията за наблюдение на изборите от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ).

На срещата присъстваха още Джоан Браун и Мая Хурлиман – дългосрочни наблюдатели, които ще следят изборите във варненския регион и зам.-областният управител Георги Георгиев.

Мисията наблюдава изборите за спазване на ангажиментите на ОССЕ и други международни стандарти за честни избори, както и на вътрешното законодателство. Участниците проследяват предизборната кампания, работата на избирателната администрация и съответните държавни органи, въвеждането на машинното гласуване, свързаното с изборите законодателство и неговото прилагане, медийната среда, разрешаването на спорове, свързани с изборите.

По време на днешната среща областният управител представи предприетите до момента действия за провеждането на честни избори, проведените срещи и резултатите от тях, както и ролята на областната управа в процеса за предотвратяване на престъпления срещу правото на гражданите свободно да изразят своя вот.

Очакванията на хората към държавата са изключително високи и затова отговорността ни е голяма, посочи областният управител. Той подчерта, че институцията е отворена за всеки гражданин, който счита, че върху него се оказва натиск и компромиси в това отношение няма да бъдат правени.

Зам.-областният управител представи наблюденията си от срещите, проведени с жителите на общините във Варненска област и споделените впечатления от парламентарния вот през април.

От своя страна г-жа Тана де Зулуета заяви, че членовете на мисията в България и лично тя са на разположение и отворени за всички сигнали и предложения, като пожела успех на екипа на областна администрация.