България и Румъния ще облекчават заедно трафика на Дунав мост 2

https://www.24chasa.bg/novini/article/9943630 www.24chasa.bg

България и Румъния с общи мерки за облекчаване на трафика на Дунав мост 2. Това стана ясно след среща във Видин на министърът на транспорта Георги Тодоров и държавния секретар в Министерството на транспорта и инфраструктурата на Румъния Адриан Ковасниану, съобщи Бтв.

Двамата обсъдиха проблемите с трафика на „Дунав мост 2“. В рамките на срещата беше взето решение да бъде създадена съвместна работна група между министерствата на двете страни, която ще включва експерти за различни видове контрол. Нейната цел ще бъде да намали времето за изчакване от двете страни на българо-румънската граница.

„В последно време има новопоявил се трафик, идващ от Албания, има и пренасочен такъв, който се дължи на увеличените магистрални такси в Сърбия. В момента в рамките на едно денонощие през границата минават между 1000 и 1200 товарни камиона в посока. Увеличението на общия трафик в сравнение с 2019 г. е 15%“, заяви българският министър.

Предстои още в началото на следващата седмица новосъздадената работна група да посети и други гранични пунктове между България и Румъния, защото според министър Тодоров, проблемите на всеки един от тях са различни.