Започва акция срещу найлоновите торбички във Варна

https://www.24chasa.bg/region/article/9947298 www.24chasa.bg

Кампания ще потърси екопотребителите на варненските пазари, за да ги покани да участват в мащабна акция срещу найлоновите торбички в социалните мрежи, научи "24 часа". 

Всеки клиент, пазаруващ с многократна торба, ще имат възможност да се снима с нея и да призове и останалите потребители да пазаруват екологично, съобщава от Обществения център за околна среда и устойчиво развитие. За това, че е отговорен към опазването на околната среда, той ще получи награда - торба от 100% лен с логото #НеМерсиНосяСи.

Кампанията „Ела с торба! Вземи още една“ се провежда от варненското екосдружение  ОЦОСУР по повод Международния ден без найлонови торбички – 3 юли.

Инициативата ще обхване популярни пазари в петте административни района на Варна. В навечерието на празника, на 2 юли, от 18.00 ч. доброволци ще търсят екопотребители на пазар „Чаталджа“.

На 3 юли акцията ще започне в 10.00 ч. от пазара в кв. „Аспарухово“, ще продължи в „Младост“ – в 11.30 ч., и във „Владиславово“ – в 13.00 ч.

„Ела с торба! Вземи още една“ ще завърши на 4 юли от 11.00 ч. на Фермерски пазар пред Фестивалния и конгресен център.

Това обаче няма да е краят на кампанията „#НеМерсиНосяСи 2021“.

Снимките и посланията на екопотребите от всеки пазар ще бъдат публикувани във Фейсбук (facebook.com/ecovarna).

До 10 август всеки ще може да вдигне палец за някои от тях. Пазарът събрал най-много харесвания, ще се превърне в „Любим пазар за покупки с еко торба“ и ще получи рекламно пано и грамота.

Заедно със забавния момент на играта, доброволци ще проведат информационна кампания за вредата от еднократните торбички за пазаруване. Всеки потребител и търговец на пазарите на 2, 3 и 4 юли ще получи 16-страничен информационен бюлетин с любопитни и интересни материали за вредата от употребата на еднократни торби и за личната отговорност на всеки към опазването на нашия общ дом - Земята.

По данни на Министерстовота на околната среда и водите в момента у нас се използват средно по 70 броя найлонови торбички нa чoвe? гoдишнo. В бройката обаче не влизат торбичките без дръжки, които масово се употребяват в хипермаркетите и по пазарите. Найлоновите торбички не се рециклират, а завършват пътя си на сметището, в заводите за изгаряне или сред природата. Според изследванията 50% от замърсяването на плажовете, океаните, планините се дължи именно на еднократните пластмасови продукти, като торбички, прибори, бъркалки, чаши.