Проверяват сигнали за изборни нарушения във Варна

https://www.24chasa.bg/region/article/9947339 www.24chasa.bg

През изминалите два дни в Районна прокуратура - Варна са постъпили 12 сигнали от Областната дирекция на МВР в града, отнасящи се до предстоящите избори за Народно събрание. В три от тях се съдържат справки от органите на Териториална дирекция Национална сигурност - Варна.

Поради липса на достатъчно данни за осъществени състави на престъпления против политическите права на гражданите, прокурорите са възложили проверки на органите на МВР.

По всеки от конкретните случаи прокурорът е дал пълни, подробни и точни указания за изясняване на фактическата обстановка с оглед събиране на достатъчно данни за извършено престъпление.

Съгласно Указания от Прокуратурата на Република България относно организацията на работа и осъществяването на контрол за законосъобразност при провеждането на избори, проверките от органите на МВР се осъществяват в срок не по-дълъг от 48 часа.

Материалите по преписките се докладват лично на наблюдаващия прокурор, който преценява има ли достатъчно данни за осъществен състав на престъпление от общ характер.