С военна клетва бе отбелязан бойният празник на гарнизон Пловдив

https://www.24chasa.bg/region/article/9955270 www.24chasa.bg
С военна клетва бе отбелязан бойният празник на гарнизон Пловдив Снимки: Министерство на отбраната

С полагане на военна клетва от военнослужещи от Съвместното командване на специалните операции (СКСО) на 4 юли бе отбелязан бойният празник на гарнизон Пловдив, съобщиха от Министерство на отбраната.

Общо 40 новоназначени военнослужещи произнесоха тържествено „Заклех се“ по време на официалната церемония, която се състоя площад „Централен“.

С военна клетва бе отбелязан бойният празник на гарнизон Пловдив

„Бъдете доблестни и смели воини. Служете с отдаденост и професионализъм в едно от най-боеспособните формирования на Българската армия. Вашите командири и колеги ще ви бъдат отлични учители как със силна воля и борбен дух се отстоява девизът „Там, където другите не могат“, заяви заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев в приветствието си. Той призова военнослужещите да проявяват воля и борбеност, да развиват индивидуалните си качества и уменията за работа в екип, да се справят със задачите си и да останат верни на дадената клетва - символ на преданост, дълг и чест.

С военна клетва бе отбелязан бойният празник на гарнизон Пловдив

„Днес вие положихте клетва за вярност пред Специалните сили на Българската армия, пред Българската армия и пред Родината, но вие положихте и клетва за вярност пред вашите семейства и вашите преки командири. Убеден съм, че всеки един от вас произнесе клетвените думи с пълно съзнание, вяра и надежда. Вярвам, че от тук нататък вие разбирате голямата отговорност, която стои пред вас. Вие, заедно с колегите си от Сухопътните войски, Военновъздушните и Военноморските сили на Република България ставате гръбнака и ядрото на Българската армия. Убеден съм, че няма да пожалите сили, воля и умения да се трудите неуморно за просперитета на Специалните сили на Българската армия и на България.“ С тези думи началникът на гарнизон Пловдив и командир на СКСО генерал-майор Явор Матеев се обърна към младите попълнения в Специалните сили.

В памет на загиналите воини от гарнизон Пловдив във войните за освобождение и национално обединение на България бе отслужена заупокойна молитва, а пред Паметника на на военнослужещите, доблестно изпълнили воинския си дълг, бяха положени венци и цветя в знак на признателност.

Гости на празника бяха представители на местната власт, на образователни институции, командири и началници на военни формирования, офицери и сержанти от запаса и резерва.

През 1913 г. в нощта на 20 срещу 21 юни (3 и 4 юли по нов стил), 2-ра тракийска дивизия пробива считаната за непристъпна сръбска позиция при Криволак и така осуетява съединяването на гръцката и сръбската армии и общото им настъпление към София. Със заповед от 1915 г. по частите на 2-ра пехотна тракийска дивизия и препотвърдена със заповед на Министъра на войната от 1926 г., датата 21 юни (4 юли по нов стил) е обявена за боен празник на полковете от 2-ра пехотна тракийска дивизия и Пловдивския гарнизон.

След 1945 година празникът не се чества и е възроден през 2016 г.