COVID-19 отнесе 289 души за три месеца в област Стара Загора

https://www.24chasa.bg/region/article/9959566 www.24chasa.bg
Областният управител на Стара Загора Иван Чолаков /вдясно/ и директорът на РЗИ д-р Станимир Станков по време на заседанието на Областния медицински съвет днес. СНИМКА: Ваньо Стоилов

Имунизацията изостава - едва 19 процента от населението с ваксина

През месеците април, май и юни от COVID-19 в област Стара Загора са починали 289 души. По отношение на заразата най-тежко положението в областта е било през второто тримесечие на годината. На датата на предишните парламентарни избори, 4 април, например е регистриран пик от 669,4 заболели на 100 хиляди души. Пикът е продължил до 22 май, когато областта влиза в оранжевата зона на заболеваемост. След 22 юни заболелите от COVID-19 са по-малко от 20 на 100 000.

Общият брой на починали от пандемията в Старозагорска област до този момент надхвърля 900 души.

Д-р Таня Перчемлиева, директор на дирекция
Д-р Таня Перчемлиева, директор на дирекция "Надзор на заразните болести" в старозагорската РЗИ /вляво/, съобщи днес пред Областния медицински съвет тревожни данни за хода на имунизацията в област Стара Загора. СНИМКА: Ваньо Стоилов

Тези данни съобщи днес по време на заседание на Областния медицински съвет д-р Таня Перчемлиева, директор на дирекция "Надзор на заразните болести" в старозагорската РЗИ.

Въпреки сериозното настъпление на болестта имунизацията на населението в региона изостава, констатират екпертите. Д-р Перчемлиева съобщи, че РЗИ разполага с достатъчни количества от всички видове ваксини, одобрени за ползване у нас, но интересът към имунизацията е слаб. В областта процентът на ваксинираните е около 18-19.

"Хубаво е, че в България заболеваемостта спадна. Така нареченият "индийски" щам обаче върлува около нас и в края на август и началото на септември очакваме заболеваемостта отново да се покачи. Точно затова моментът сега, в месеците с ниска заболеваемост, е изключително благоприятен за поставяне на ваксина. Разкрили сме достатъчно имунизационни пунктове в цялата област. Готови сме с мобилния кабинет да достигнем буквално до всеки трудно подвижен човек, който желае да се ваксинира", каза д-р Перчемлиева.

Не е добра картината и за хода на имунизацията на педагогическия и непедагогически персонал по училища и детски градини. По данни на началника на РУО в Стара Загора Татяна Димитрова в Старозагорска област има 121 училища и 78 детски градини. Направена от управлението анкета показва, че само в 44 училища и в 26 детски градини директорите са се имунизирали срещу коронавируса. Броят на училищата, в които 70 процента от персонала е ваксиниран, е едва 3, а детската градина е само една. В 87 училища от областта ваксинираните педагогически и непедагогически кадри са под 30 на сто.

Данните от анкетата показват, че на първо място като причина за отказ от ваксинация учителите посочват страха от негативни странични ефекти.

В тази обстановка Областният медицински съвет реши да се проведе среща с неформални лидери и религиозни водачи от ромските общности и със здравни медиатори с цел засилване на интереса към ваксинирането. Към момента процентът на имунизираните в ромските квартали жители клони към нула. Едновременно с това ще се разшири медийната кампания, за да бъде убедено населението да се имунизира.