1000 души ще работят в новия завод за медицинска техника в Пловдив (снимки)

https://www.24chasa.bg/region/article/9962444 www.24chasa.bg
Официалните лица направиха първата копка на новия завод за медицинска апаратура

През 2023 г., когато ще е готово новото предприятие за медицинска апаратура в Пловдив, в него ще са заети 500 души. В следващите 4-5 г. ще бъдат назначени още толкова. Заводът е проектиран за 1000 работници. Това заяви изпълнителният директор на компанията инвеститорс Георги Петков, след като по-рано днес направи първата копка на бъдещия завод. Той е на територията на бившата кожухарска фабрика "Пулпудева". Инвестицията е за 20 млн. лева и е чешка. Компанията е дъщерна на световно известна фирма за медицинска техника, базирана в Чехия.

"Новият завод в Пловдив ще произвежда машини в три направления - физиотерапия, рехабилитация, естетична медицина. Цялата продукция ще е за износ", добави Петков.  По думите му още през 2005 г. собственикът на компанията майка в Чехия е взел решение за строежа на фабрика под тепетата. Проектът сега се реализира с помощта на държавата и местната власт.

Предприетието ще се изгражда върху площ от 25 000 кв.м и ще разполага с автоматизирани складове, роботизирани системи и соларен парк. Съществуващата гора на терена ще бъде запазена.

Чешкият посланик Лукаш Кауцки подчерта, че позиционирането на дъщерната компания в България и под тепетата е свидетелство за стабилната икономическа ситуация.

"Не е много често да идва инвеститор клас А, и то в широкия център на Пловдив", посочи зам.-кметът на града Стефан Стоянов. 

По-късно в Дома на културата в Пловдив бе връчен сертификат за клас А на друга фирма, която ще инвестира 10 млн. лева в нова фабрика. Ще се използват съществуващи халета на Кукленско шосе. Там ще се произвеждат нитрилни ръкавици. Ще се наемат 100 работници.