Грузински княз, воювал за освобождението на България, се появи на барелеф в Свети Влас

https://www.24chasa.bg/region/article/9968011 www.24chasa.bg
Посланик Тамара Лилуашвили и Динко Динев откриха баралефа. До тях са посланикът на Казахстан Темиртай Избастин, на Египет - Халет Ибрахим Емара и Йордан Динев.

Свети Влас добави нова история с барелеф на грузински княз, воювал за освобождението на България. Това е Алексей Церетели, който е участвал в международната дипломатическа комисия, разследвала турските зверства в българските земи през 1876 г. След това се включва и като доброволец в боевете при Търново и Хаинбоаз по време на Руско-турската освободителна война през 1878 г. След Цариградската конференция заедно с дипломата от САЩ Юджийн Скайлър разработва проект за автономна България.

Дипломати, бивши министи, местни и туристи присъстваха на церемонията в Свети Влас.
Дипломати, бивши министи, местни и туристи присъстваха на церемонията в Свети Влас.

Барелефът бе открит в Алеята на народите от посланика на Грузия Тамара Лилуашвили и съпредседателя на фондация "Българска памет – братя Диневи" - Динко Динев, който е и почетен консул на Грузия в Бургас. На церемонията присъстваха ексминистърът по европейските въпроси Гергана Паси, посланиците на Казахстан и Египет, граждани и туристи.

Инициативата за поставянето на паметника е на грузинското посолство в София и на почетното консулство в Бургас, а паметната плоча е поръчана от фондация "Българска памет" на строителните предприемачи братя Диневи.

Княз Алексей Церетели е неотменима част от връзките между българския и грузинския народ, които датират от зората на християнството, заяви при откриването на паметната плоча посланик Лилуашвили.

С поставянето на барелефа в нашата Алея на народите изразяваме благодарността си към личност, активно защитавала българската национална кауза от 1876 до смъртта си през 1883 година, каза Динко Динев.

Това е поредната инициатива на фондацията, финансирала множество културни начинания през последните 30 години. Сред тях е и Алея на народите в Свети Влас, където се намират бронзови барелефи с образи на националните герои от различни държави като израз на уважение към други народи и техните духовни ценности. Тя постоянно се допълва, като вече са поставени образите на Васил Левски, Христо Ботев, Шандор Петьофи, руския адмирал Фьодор Ошаков, английския адмирал Хорацио Нелсън, на Джузепе Гарибалди, Адам Мицкевич, на немския поет Шилер, на американския журналист Джанюариъс Макгахън и др.

В Свети Влас се намира и първата в България Алея на Олимпийската слава с барелефи на всички златни олимпийци, най-големият паметник на хан Тервел, паметникът на 28-ия американски президент Удроу Уилсън, наричан още Спасителят на България, построената от фондацията черква "Свети Власий", Пътека на вярата с 40 параклиса и др. Бронзови барелефи на най-добрите български артисти красят и създадения от фондацията амфитеатър с 600 седящи места, където се създава и Алея на сценичната слава. На сцената има над 100 представления през лятото и се вписва в идеята на братя Диневи за развитие на културно-исторически туризъм.