Предават 71-годишна българка на гръцките власти, обвинена е в телефонни измами

https://www.24chasa.bg/region/article/9973380 www.24chasa.bg
Снимката е илюстративна

Варненският апелативен съд реши да допусне изпълнението на Европейска заповед за арест на българска гражданка, издирвана от гръцките съдебни власти. Съдебният състав не намери основания за отказ на предаването на Ненка С. След извършена проверка беше установено, че не съществуват причини, включително от медицински характер, препятстващи транспортирането й до на южната ни съседка.
Първата инстанция - Разградския окръжен съд, е уважила искането за предаване на Ненка С., във връзка с Европейска заповед за арест, издадена от Апелативната прокуратура в Солун.

Гръцките власти издирват Ненка С. с цел провеждане на наказателно преследване. 71-годишната жена е обвинена в членство в престъпна група и съучастие в измама при условията на продължавано престъпление.

Първото деяние гръцкият Наказателен кодекс наказва с от 5 до 10 години лишаване от свобода, а второто – от 10 дни до 5 години.
В Европейската заповед за арест се твърди, че престъпленията са извършени между януари 2019 и януари 2020 г. Хора в Гърция получавали телефонни обаждания с твърдението, че децата им са причинили тежки катастрофи.

Срещу пари и бижута им се обещавало съдействие. Прокуратурата в Солун смята, че издирваната жена е получила три парични превода. Изтеглила е и е предала сумите. Според Европейската заповед за арест, в организацията влизали още 17 лица – българи и гърци.
Ненка С. е била арестувана в Разградско на 16 юни. Гръцката държава е представила гаранции, че след изслушването на 71-годишната жена и при евентуално осъждане, тя ще бъде върната за изтърпяване на наказанието в родината си.

Издирваната жена и защитата й настояха, че тя не е добре здравословно. Те подложиха на съмнение тезата, че е извършила престъпление. Тъй като личната й карта е била губена и крадена, допуснаха, че е обект на злоупотреба. Ненка отрече да е получавала парични преводи.

Според Апелативната прокуратура, няма основания за отказ на изпълнението на заповедта за арест.

Апелативният съд прецени, че е необходимо изследване на здравословното състояние на възрастната жена, за да се изясни дали то позволява конвоиране до искащата държава, без здравето й да се излага на риск. Припомняйки, че гарантирането на хуманно отношение е задължение на всеки съд, въззивната инстанция назначи съдебно-медицинска експертиза с участието на трима специалисти.

Във второто съдебно заседание вещите лица представиха заключенията си: жената е с установени редица заболявания, но е в стабилно клинично състояние, което допуска транспортирането й до Гърция.

Съдебният акт, с който Варненският апелативен съд потвърди решението на Разградския окръжен съд за изпълнение на Европейската заповед за арест, е окончателен и не подлежи на обжалване.