Врачанско е готово за изборите, РИК ще брои гласовете в театъра

https://www.24chasa.bg/region/article/9973465 www.24chasa.bg
В просторното фоайе на театъра ще работи РИК във Враца на парламентарните избори.

В избирателните списъци са регистрирани 156 819 пълнолетни във Врачанска област, които в неделя имат право на глас при избора на народни представители в VІ многомандатен избирателен район. Секциите са 322 в областта, като в 232 от тях вотът ще е машинен, а в 90 – с хартиени бюлетини, съобщиха от РИК.

Подвижните секционни комисии в областта са 22, те са разкрити на територията на общините Враца, Бяла Слатина, Мизия, Роман и Хайредин. Те ще се грижат хора от домове за стари хора и специализирани заведения като болници и медицински центрове.В затвора край Враца 50 души от следствения арест имат право на глас.

За първи път бюлетините от изборите във Враца ще се броят в просторното фоайе на театъра. Oсигурени са всички необходими условия за членовете на РИК.

За организацията е съдействала общинската управа на Враца с доставката  на маси и столове. За да има пълна прозрачност при броенето на бюлетините за първи път ще бъдат допускани и журналисти.

Всички служители на ОД на МВР във Враца са ангажирани в работата по обезпечаване на обществения ред и спазване на законодателството в часовете преди парламентарните изборите. През изминалата седмица бяха проведени специализирани операции във всички общини в областта. Акциите са с основна цел предотвратяване и разкриване на престъпления против политическите права на гражданите, и се провеждат съвместно с жандармерията.

Извършени са проверки на адреси на лица от криминален контингент, проверки по подадени сигнали за нарушаване на изборното законодателство. Служителите на МВР по места, както и създадените мобилни оперативни групи посещават всеки сигнал, като цялата информация и събраните материали по конкретен сигнал се докладват на прокуратурата. До момента са отработени десетки сигнали на територията на цялата област.

Сектор „Български документи за самоличност“ при областната дирекция ще съдейства на гражданите, които не притежават валидни документи за самоличност, да упражнят правото си на глас деня на изборите. При невъзможност да бъде издадена нова лична карта, гражданите могат да поискат издаване на удостоверение за гласуване.