Заловиха крадец, отмъкнал меден обков от покрива на Покрития мост в Ловеч

https://www.24chasa.bg/novini/article/9973958 www.24chasa.bg


Нагъл апаш, посегнал за пореден път на медната обшивка на ембематичния за Ловеч Покрит мост, бе заловен след полунощ. През нощта на местопрестъплението пристигна и кметът Корнелия Маринова. От известно време крадци системно задигат медната ламарина на моста и на близката сграда, известна като "Люспата".
Поредното посегателство било в четвъртък, когато липсвала медната обвивка на около 12 капандури от южната страна на моста дело на Колю Фичето.
"Покритият мост е национална ценност, емблема на града. Нямам представа какъв човек трябва да си, за да се катериш по покрива и да късаш ламарина. Това е невиждана наглост и безочие, което ще бъде наказано с цялата строгост на закона. Чудя се как никой досега не чу как нощем се кърти обкова, как се ходи по покривите? Затова сега отидох на място, за да видя що за човек е вършил това?" - изрази своето възмущение Корнелия Маринова.
Полицейската акция заковала на място 32-годишен мъж без българско гражданство. Той е криминално проявен, има две досъдебни производства срещу него, задържан е за 24 часа, уточниха от полицията. Продължава разследването и за другите подобни случаи.
С предишните кражби, липсващата медна ламарина е вече близо 40 кв. м, възстановяването й ще струва десетки хиляди лева, смятат от общината.
За всички тези случаи бе уведомена полицията, направени са огледи, иззети са записи от охранителни камери. Има образувано досъдебно производство. Общината ще предяви иск за нанесените щети, за да се възстановят средствата, изразходвани за ремонт.