Изборният ден в Ловешко започна с леки проблеми с машините

https://www.24chasa.bg/region/article/9975485 www.24chasa.bg

С малки проблеми с машините започна изборният ден в 264 секционни избирателни комисии в Ловешка област. Те са отстранени своевременно, като само в една в Луковит тепърва ще се реши дали ще се премине към гласуване с хартиена бюлетина.

Назначени са над 2000 членове на СИК, но от тях някои не са се явили тази сутрин, те ще бъдат сменени. Вчера вечерта са се наложили доста смени на председатели и секретари на СИК, тъй като са се отказали в деня преди вота.

119 108 избиратели от областта имат право на глас на днешните извънредни парламентарни избори. В община Ловеч 43 275 души ще могат да излъчат петима народни представители от общо 139 кандидати, издигнати от 23 партии и коалиции. Пет са пълните листи с по 10 кандидат-депутата, една партия е издигнала само един кандидат за народен представител. Най-възрастният кандидат от 11-ти МИР е на 94 години, а най-младият - на 21.

Машинно може да се гласува в 176 избирателни секции. Пет подвижни секции са предназначени за гласуване на избиратели с увредено зрение и затруднения в придвижването - в Ловеч, Луковит, Тетевен, Троян и Угърчин.

СИК са разкрити в ловешкия затвор, Дома за възрастни с физически увреждания в село Сливек и в Дома за стари хора "Върбовка", както и в лечебните заведения в областта.

За реда и спокойствието в изборния ден ще се грижат около 400 служители на МВР.