Как протича изборният ден в Бургас (Видео)

https://www.24chasa.bg/region/article/9977191 www.24chasa.bg

На фона на арестите от последните дни по подозрения за купуване на гласове в Бургаска област изборният ден протича сравнително нормално.

Напрежение имаше в ранните часове в Карнобат и Несебър заради проблеми с машините за гласуване, но бързо бяха отстранени. Заради технически проблеми обаче се наложи преминаването на гласуване изцяло с хартиените бюлетини в 4 секции в цялата Бургаска област, две от които са в Бургас. Една бе в населения предимно с роми квартал "Победа" в Бургас, а другата в "Лозово", на гласуване с хартия минаха и в Карнобат.

Най-активни в подаване на жалбите от всякакво естество бяха от партия ГЕРБ, които отрано известиха и за блокиралите машини. Според членове на СИК там, където е имало повреди, проблемът не е бил в софтуера, а са били предизвикани от безразборно натискане на копчета, което е блокирало машините.

На опашката, докато се оправи техниката, се наложи да чакат и двама кандидат-депутати Жечо Станков от ГЕРБ и Виктор Серафимов от "Републиканци за България".

Най-много подадени жалби от всякакво естество имаше от селата, но като цяло не бяха много - около 20 до 17 ч.

Избирателната активност в Бургас е много по-слаба от изборите на 4 април. Към 16 ч тя достигна 27%. До обяд бяха гласували само 12,5%, при 30% предишния път. Една от причините за слабата активност се обяснява с хубавото време, заради което бургазлии масово се юрнаха на плаж.

Още в 11 ч бургаската ивица бе претъпкана и на пясъка нямаше място къде да си разпънеш хавлията, камо ли да намериш свободен чадър. В Бургас се получи пълен контраст - полупразни улици в града и препълнена Морска градина и плажове.

Дали плажът ще се отрази и на избирателната активност в съседните Ямбол и Сливен не е ясно, но паркингите около морето бяха заети от много коли с ямболска и сливенска регистрация.

Най-активни в областа се оказаха избирателите в Приморско, където пред урните отидоха над 38% от избирателите, най-слаба - 22%, бе в Камено. Общо за областта избирателната активност достигна 27,7%, което означава, че пред урните са излезли 99 707 избиратели от имащите право на глас 365 959 души.