Жегата в Пловдив опразни кафенета и изборни секции (снимки, видео)

https://www.24chasa.bg/region/article/9977367 www.24chasa.bg
Около 16 часа главната улица в Пловдив беше почти празна за разлика от други почивни дни, когато прелива от хора.

Празни секционни комисии и кафенета. Такава бе картината в Пловдив около 17 часа, когато жегата налегна града. Според някои тя e сред причините и за ниската активност -  25,6% от пловдивчани са гласували до момента. В район "Източен", където е "Столипиново", едва 14,82% упражниха правото си на вот.

Два часа преди края на изборния ден в Пловдив няма сериозни нарушения. За две секции в областния град и в три в Асеновград, Стамболийски и Карлово се взе решение за гласуване с хартиени бюлетини, тъй като машините излязоха от строя.

Първият проблем беше констатиран в 58-а секция в основно училище "Димитър Талев" в Пловдив, където на екрана на устройството се появи вчерашна дата. Впоследствие грешката беше отстранена.

В 4-а секция в район "Централен" и  в 77-а в район "Южен" от машините излизаха празни листове, затова се мина към хартия.

473 са общо изборните бюра във втория български град, в 457 се гласува машинно. Право на глас имат 302 031 души.

Мнозина гласуваха бързо, но имаше и такива, които видяха зор с машините. Такъв бе случаят със 73-годишния Никола Велков, на когото бяха нужни повече от 10 минути, за да се се "пребори" с устройството в една от секциите на Математическата гимназия. 

Не липсваха и куриози. В средно училище "Пейо Яворов" избиратели заявили пред председателя на 13-а СИК Георги Иванов, че се страхуват машините да не ги снимат. След като били убедени, че това са манипулации, упражнили правото си на вот.

Слаб интерес до този момент показват в "Столипиново". В 50-а секция от 805 избиратели едва 27 бяха гласували до 16 часа. Същата беше картината и в останалите изборни бюра в квартала. За жителите му денят не бе по-различен и те се отдадоха на улична търговия.

В Пловдивска област активността към 16, 30 часа беше 24, 34%.  Гласува се в 538 секции. В 95 СИК е с хартиена бюлетина, тъй като са с подвижни урни, в лечебни заведения или в населени места под 300 жители, съобщи говорителят на 17-а РИК Иван Кърчев.