ДПС печели в Силистренско

https://www.24chasa.bg/region/article/9979183 www.24chasa.bg
Изборите

Готови са окончателните резултати от парламентарния вот в Силистренска област.

От имащите право на глас 114 469 и допълнително вписани в избирателните списъци са гласували 47 913 души, съобщи Марияна Чобанова, председател на РИК – Силистра.

Така избирателната активност в региона е почти 42 %, с пет процента по-ниска от изборите през април тази година.

Първа политическа сила по резултат е ДПС с 13 674, следвани от ГЕРБ-СДС – 12 564. Трети са „Има такъв народ“ с 8 672 гласа и четвърти са БСП с 5 532 гласа.

За разлика от ГЕРБ, които бяха първи на изборите през пролетта, по-добър резултат от миналите парламентарни избори имат „Да! България“ с 2 352-а гласували. През април реализираха под 2 000 гласа.

На този етап разпределението на четирите мандата се очертава да е същото, като предходното – по едно депутатско място за първите четири политически сили. Но все още нищо не е окончателно, тъй като е възможно при преразпределението на гласовете с мандат да се сдобият хората на Мая Манолова и от „Да!България“.

Първите изборни протоколи са започнали да пристигат още в 9,30 вечерта, само час и половина след края на изборния ден. Работата със секционните избирателни комисии е приключила в три след полунощ, почти без проблеми. Разминавания и неточности е имало само в някои протоколи от секциите, в които гласуването е било с хартиени бюлетини.