Партиите на статуквото се сринаха в област Стара Загора

https://www.24chasa.bg/region/article/9980194 www.24chasa.bg
Изборният 11 юли премина спокойно в област Стара Загора. СНИМКА: Ваньо Стоилов

"Има такъв народ" спечели извънредните парламентарни избори с 5011 гласа пред ГЕРБ

Първа политическа сила в област Стара Загора след извънредните парламентарни избори на 11 юли т.г. е партия "Има такъв народ", която взе 31 848 гласа, които са с 5011 повече от гласовете на втория - политическа партия ГЕРБ. На 4 април местата между двете партии бяха разменени, но не с толкова голяма разлика помежду им - 31 349 гласа за ГЕРБ срещу 29 053 за "Има такъв народ".

Като цяло в област Стара Загора сега прави силно впечатление крахът на партиите на статуквото: за три месеца гласовете за ГЕРБ са паднали с 4512 гласа, на БСП - с 4982, а на ДПС - с цели 8201 гласа. Пада резултатът и на партия "Изправи се! Мутри вън!" - от 8524 гласа са 4 април на 6870 на 11 юли.

В същото време вотът за партията на Слави Трифонов се вдига, макар и не с много - от 29 053 на 31 848 гласа, т.е. с 2795 гласа. Наддава и "Демократична България" - с 1784 гласа.

Като цяло БСП отново е трета, а ДБ и ДПС разменят местата си, като този път хората на Христо Иванов са четвърти. ДПС остава на пето място в областта, ИМВ отново са шести.

Интересна е ситуацията при патриотите, които в национален мащаб не влизат в парламента, но гласовете за тях в област Стара Загора са 4,05 от всички подадени гласове. Това се равнява на 4823 гласа. Те обаче не са аритметичен сбор от гласовете за ВМРО и за коалицията "Воля - НФСБ" от предишните избори, тъй като тогава гласовете за "войводите" бяха 4183, а за коалицията - 4304. Видно моделът за обединение без лидерите на трите патриотични формации тук не сработи.

Активността на избирателите този път беше 41,78 на сто срещу 50 процента преди три месеца. Явно не са си направили труда да отидат до урните всички привърженици на трите системни партии, а други сред тях са предпочели да гласуват за други участници в изборите. За по-ниския им резултат вероятно има и още едно обяснение - мерките, които служебното правителство взе срещу купения и корпоративния вот - преди изборите бе съобщено, че срещу търговията с гласове са профилактирани 62 фирми от областта. Отделно срещу кмета на община Гурково Мариан Цонев, който е от ДПС, дори бе образувано досъдебно производство под наблюдението на Софийската градска прокуратура.

Машинното гласуване също даде своя принос за по-ниската активност в ромските махали и селищата с по-възрастно население, като затрудни избирателите там.

Любопитен факт е, че въпреки различията в броя на гласовете, които получиха партиите и коалициите в област Стара Загора, всички те с 90-процентна сигурност запазват същия брой на мандатите за парламента, които получиха на 4 април - за ИТН и ГЕРБ - по 3 мандата, 2 депутати за БСП, и по един за ДПС, ДБ и ИМВ. Все пак подреждането на отделните партии и броят на подадените за тях гласове са от значение, защото показват тенденциите в политическите предпочитания на хората от областта.

Преференциите и този път не се оказаха съществен дразнител за избирателите. И сега само кметът на община Гълъбово Николай Тонев, който пак беше в листата на ДПС, с преференции от четвърти стана втори в тази листа. За него преференциите са 750 /преди 3 месеца бяха 1900/, а за водача на тази листа Халил Летифов - 262. Но това няма да обърка сметките на партията, тъй като Тонев и сега ще се откаже от депутатското място с обяснението, че предпочита да завърши петия си поред кметски мандат.