Първата кукла със специални нужди у нас се появи във Варна

https://www.24chasa.bg/region/article/9980581 www.24chasa.bg

Кукла със специални нужди създаде екипът на Карин дом във Варна. Поводът е 25-годишният юбилей на дома, който работи като Център за Социална Рехабилитация и Интеграция на деца със специални потребности.

Куклата Карин е прототип на реална личност. Тя е братовчедка на основателя на Карин дом – Иван Станчов, която е била с церебрална парализа. Карин е била вдъхновяваща личност, много борбено и любознателно дете с голямо сърце. А слончетата са били нейната голяма страст. Колекцията ѝ със слончета от всички пътешествия е все още в Карин дом и продължава да ни напомня за едно смело дете, което въпреки церебралната парализа е било с несломим дух.

Нейният живот и състрадателност към всеки в нужда са вдъхновили Иван Станчов да създаде преди 25 години Фондация Карин дом- организация в подкрепа на специалните деца.

Карин и Слончо са знак на съпричастност към децата със специални нужди и начин за разбиране и приемане на различията от техните връстници.

Децата учат чрез играта и общуването с възрастните, точно затова решихме, че нашите играчки ще стимулират разговор между родители и деца по темата за специалните деца, а играта може да бъде прекрасен начин за споделяне и приемане, разказват членове на екипа.

Играчките могат да бъдат закупени от онлайн магазин на Карин дом, със средствата ще се реализират терапевтични програми и кампании в дома.