Мъж отива на съд за подкуп на полицай

https://www.24chasa.bg/region/article/9986397 www.24chasa.bg

Окръжна прокуратура - Варна предаде на съд водач, предложил подкуп на служители на МВР, за да не му бъде извършена проверка, съобщават от пресцентъра на институцията.

44-годишният К.М. ще застане пред съда за предложен подкуп от 100 лева, които опитал да даде на полицейски служители, за да не му бъде извършена проверка на пътя.

На 23 март 2021 г., около 22:00 часа, 44-годишният обвиняем управлявал автомобила си в град Бяла. На кръстовището на ул. „Трифон Милушев“ и ул. „Андрей Премянов“ той преминал покрай полицейски екип, който му подал знак да спре за проверка.

Мъжът не спрял веднага, а след около 40 метра. При появата на полицейския служител, който се легитимирал и поискал документи за проверка, К.М. се обърнал към него неформално, говорел му на „ти“ и използвал малко име при обръщението си.

Мъжът пояснил, че няма свидетелство за управление на МПС, и подал личната си карта. При разменените реплики у служителите на реда се появило съмнение, че обвиняемият е употребил алкохол. Подаден бил сигнал до дежурен екип на „Пътна полиция“, който се отправил към мястото.

Междувременно К.М. не спирал да увещава полицаите да го пуснат. Обвиняемият подал ръката си към един от тях и той забелязал, че в нея имало една банкнота от 100 лева. К.М. добавил репликата „айде вземи я и ме пускай“ към опита си да подкупи служителите на реда.

Полицаят, на когото била подадена банкнотата, уведомил колегата си за случващото се и предприел действия за задържане на нарушителя. Той категорично отказал да бъде тестван за употреба на алкохол и наркотични вещества.

Оказало се, че никога не е имал книжка за шофиране, за което също му бил съставен акт за административно нарушение.

Ако бъде признат за виновен от Варненския окръжен съд, К.М. може да получи наказание до 10 години лишаване от свобода и глоба до 15 000 лева.