Съдът задължи държавно предприятие да каже кой удълбочава каналите на пристанище Варна

https://www.24chasa.bg/region/article/9987130 www.24chasa.bg

Административният съд във Варна отмени мълчаливия отказ на генералния директор на Държавното предприятие „Пристанищна инфраструктура“ за предоставяне на информация относно удълбочаване на канали във Варненското езеро, съобщават от пресцентъра на институцията.

На 4 ноември 2020 г. лице с инициали С.Ц.С. копие от сключено споразумение между ДП “Пристанищна инфраструктура“ и "Транспортно строителство и възстановяване" („ТСВ“) ЕАД за удълбочаване на Канал 1 и Канал 2 на пристанище Варна; както и копие от инвестиционния проект за удълбочаването на каналите. След като в законоустановения срок гражданинът не получил отговор, завел дело.

Съдебният състав връща делото като преписка на генералния директор на ДП „Пристанищна инфраструктура“ за произнасяне по заявлението, подадено от С.Ц.С. В мотивите си съдът сочи, че според разпоредби на Закона за достъп до обществена информация, всеки български гражданин има право на достъп до обществена информация при условията и реда, определени в него.

Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура“ е на бюджетна издръжка, то и “ТСВ” ЕАД са публични организации, се казва в предоставената от съда информация по случая.

Съответно средствата, които разходва по проекти и споразумения са целево предоставени от бюджета на държавата, което обуславя извода, че са публични средства и едноличен собственик на капитала на "Транспортно строителство и възстановяване" ЕАД ("ТСВ" ЕАД) е държавата чрез Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

Според съдебния състав „сключеното споразумение между ДП “Пристанищна инфраструктура“ и „ТСВ“ ЕАД за удълбочаване на Канал 1 и Канал 2 на пристанище Варна и инвестиционния проект за удълбочаването им, съставляват обществена информация, тъй като безспорно се отнасят до обекти от национално значение.

Съдът акцентира на това, че исканата информация за извършения ремонт на Канал 1 и Канал 2 на Пристанище Варна, дава възможност да се повиши прозрачността и отчетността на ответника по отношение на дейността му, свързана с взетите от него мерки.

Решението не подлежи на обжалване.