Честваха рождението на Дякона с любимите му песни в Монтана

https://www.24chasa.bg/region/article/9994652 www.24chasa.bg
Снимки Авторката

Любими песни на Дякона в изпълнение на фоклорна певеческа група „Пъстренец Джуниър“ прозвучаха на възпоменателното честване на 184 – годишнината от рождението на Васил Левски в Монтана. „Снощи ми Янка от гора слязла” заплени и мало и голямо.

Родолюбиви граждани се събраха в навечерието на рождения ден на Левски пред паметника му в центъра на града. Левски е обичал песните и на Добри Чинтулов и църковни песнопения и старите народни песни. „Този борец за свобода е събрал в душата си най-светлите пориви на българския народ“, каза в словото си Нели Василева, главен експерт „Култура и вероизповедания“ в дирекция „Хуманитарни дейности“ - община Монтана.

„ Отдавна ли си моме Калугерица“ е също любима песен на Апостола-Васил Левски.„Песента изпял божествено“ са думите на Стоян Заимов – един от апостолите, доживял Освобождението на България от турското иго. Тази тъжна тракийска песен е сантиментален щрих към образа на Дякона. Не е било отдавна, когато това истинско смело сърце е туптяло силно и туптяло за Родината, за България, по-силно от колкото туптяло за себе си и своята любима (според песента).

Негови предпочитани песни са и „Гълъб по двор ходеше“, „Какво е цвете цъфнало?“, „Тропар за Св.св Кирил и Методий“, „Все за тебе мисля, моме ле“ и други.

Цветя пред паметника на Левски в Монтана поднесоха областният управител Валери Димитров, Председателят на Общинския съвет Иво Иванов, зам.-кметът Тихомир Антонов, началникът на Регионалното управление по образованието Трайка Трайкова, директорът на Историческия музей Ваня Иванова, Ангелина Емилова, директор на Държавен архив- Монтана и др.

Във фоайето на Държавен архив – Монтана бе експонирана изложба от рисунки на деца от област Монтана, участвали в конкурса „Жива памет за Апостола”. Началото е поставено през 2018 г. Конкурсът „Жива памет за Апостола” е организиран от І ОУ „Васил Левски” – Вълчедръм със съдействието на Община Вълчедръм и РУО - Монтана.

В изложбата са подредени част от творбите, участвали в конкурса през 2020 и 2021 г. в категория рисунка. Включени са 100 творби на деца от Вълчедръм, Монтана, Лом, Берковица, Вършец, Чипровци, Якимово, Долни Цибър, Расово, Златия, Медковец, Бързия.

Паралелно с изложбата на рисунки, Държавен архив – Монтана показа и част от документите, свързани с Васил Левски, които се съхраняват във фондовия комплекс на архива..

І ОУ „Васил Левски” – Вълчедръм ще дари на ДА – Монтана всички литературни и художествени творби, участвали в конкурса „Жива памет за Апостола” от неговото създаване досега, както и снимки от награждаване на участниците през годините, които ще бъдат регистрирани като частично постъпление във фондовия комплекс на архива.

Творбите на малките художници впечатлиха и развълнуваха посетителите. Изложбата ще бъде експонирана до средата на м. август, но през есента ще бъде показана отново, за да могат и подрастващите на Монтана да видят творбите на своите връстници.