Двете дилеми на съвременния купувач

https://www.24chasa.bg/savetnik/article/7627690 www.24chasa.bg

Две са основните дилеми, с които и ти най-вероятно ще се сблъскаш, докато търсиш своя дом.

1/ Каква да е валутата на жилищния кредит? Повечето цени на имотите са в евро, но те съветваме да се придържаш към основното финансово правило – да изтеглиш кредита за твоя дом във валутата, в която получаваш доходите си. Ако все пак решиш да изтеглиш кредит в евро, имай предвид, че ще трябва да поемеш за своя сметка следните допълнителни разходи:

За валутни преводи – при нареждане на суми в друга банка в България по сметката на продавача ще заплащаш разходи за валутен превод, които са същите като за превод в чужбина.

За превалутиране – вноската ти по кредита ще се превалутира всеки месец от лева в евро и трябва да следиш дали имаш достатъчно наличност в лева при съответния курс в евро.

2/ За какъв срок да изтегля кредита?

Сигурно вече си забелязал, че колкото по-кратък е срокът на кредита, толкова по-малка е общата сума, която ще изплатиш. При определянето на срока на кредита обаче те съветваме да вземеш предвид евентуален риск от непредвидени ситуации, които биха натоварили месечния ти бюджет.

Също така не забравяй, че след първите 12 вноски имаш право да погасяваш предсрочно кредита си по всяко време, без да дължиш такса. По този начин ще намалиш и главницата по кредита, като на практика може да елиминираш оскъпяването, което си забелязал при първоначално по-дългия срок за изплащане. Ето защо, за да си по-спокоен, по-добре в началото да определиш по-дълъг срок с по-ниска месечна вноска.

Каквито и други дилеми да имаш по време на отговорния път на покупката на твоя дом, винаги можеш да разчиташ на експертен съвет от Райфайзенбанк.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Да види майка си е предсмъртното му желание Тежко болен българин, лекуван в Италия, избра да издъхне в родината си. 34-годишният нашенец поема на своето последно пътуване, за да види родната си майка, преди да затвори очи завинаги. Покъртителната история разплака България и Италия, след като бе публикувана на сайта на медицинска организация в

Първа експозиция за слепи в България. След обиколката всеки трябва да познае какво е усетил Да видиш Дунав мост, но не с очи, а с ръце! Това предлага първата по рода си изложба за незрящи у нас. Девет експоната могат да бъдат усетени в Историческия музей в Русе, научи "България Днес". Посетителите преживяват едни от най-емблематичните сгради в

Снимка на пътен полицай яхнал тротинетка и движещ се в средата на централен булевард в столицата стана абсолютен хит в социалните мрежи