Двете дилеми на съвременния купувач

https://www.24chasa.bg/savetnik/article/7627690 www.24chasa.bg

Две са основните дилеми, с които и ти най-вероятно ще се сблъскаш, докато търсиш своя дом.

1/ Каква да е валутата на жилищния кредит? Повечето цени на имотите са в евро, но те съветваме да се придържаш към основното финансово правило – да изтеглиш кредита за твоя дом във валутата, в която получаваш доходите си. Ако все пак решиш да изтеглиш кредит в евро, имай предвид, че ще трябва да поемеш за своя сметка следните допълнителни разходи:

За валутни преводи – при нареждане на суми в друга банка в България по сметката на продавача ще заплащаш разходи за валутен превод, които са същите като за превод в чужбина.

За превалутиране – вноската ти по кредита ще се превалутира всеки месец от лева в евро и трябва да следиш дали имаш достатъчно наличност в лева при съответния курс в евро.

2/ За какъв срок да изтегля кредита?

Сигурно вече си забелязал, че колкото по-кратък е срокът на кредита, толкова по-малка е общата сума, която ще изплатиш. При определянето на срока на кредита обаче те съветваме да вземеш предвид евентуален риск от непредвидени ситуации, които биха натоварили месечния ти бюджет.

Също така не забравяй, че след първите 12 вноски имаш право да погасяваш предсрочно кредита си по всяко време, без да дължиш такса. По този начин ще намалиш и главницата по кредита, като на практика може да елиминираш оскъпяването, което си забелязал при първоначално по-дългия срок за изплащане. Ето защо, за да си по-спокоен, по-добре в началото да определиш по-дълъг срок с по-ниска месечна вноска.

Каквито и други дилеми да имаш по време на отговорния път на покупката на твоя дом, винаги можеш да разчиташ на експертен съвет от Райфайзенбанк.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Ана Мария от "Игри на волята" остави мотора и разчита на двата си крака, за да стигне до любимия мол. Топпапараците на "България Днес" изловиха красавицата без любимия й превоз да препуска към търговския център. Ана Мария обаче не изневери на спортния си стил и за разлика от засуканите кифли атакува магазините с клин и маратонки

На косъм от смъртта се разминава бившият победител в "Биг брадър" Мирослав Атанасов. Известният като "ревльото" мъж, получава инсулт, дни след като навършва 40 години. Благодарение на добрата намеса на лекарите, брадърът прескача трапа.  Миро, който развива успешен бизнес, попада в болницата в началото на март

На колело, с куче и видимо отслабнал. Това е равносметката за Явор Бахаров близо четири месеца след като бе сгащен в Банско посред пладне да шофира пиян и под въздействието на кокаин и марихуана. "България Днес" улови актьора да джитка с велосипед из столицата. Завързал кучето си на каишка за колелото, Бахаров търчеше по задачи