Древно проклятие тегне над олимпиадите в Токио

https://www.24chasa.bg/sport/article/10009855 www.24chasa.bg
Основателят на сегуната, който е прокълнал всички олимпиади в Токио.

Исторически Токио няма късмет с олимпиадите. Тази през 1940 г. не се провежда заради Втората световна война, през 1964 г. се нанасят огромни вреди на природата и населението, а днешната се провежда с година закъснение при зверски ограничения.

И домакините са толкова изморени, че намериха изход в мистиката. Според тях всичко е заради проклятието на фамилията Токугава.
“Олимпиадата в Токио е прокълната. Това е факт”, заяви още през март миналата година финансовият министър Таро Асо.

Историята започва през 1603 г., когато дипломатът и военачалник Токугава Иеясу основава сегунат или нещо като кралство. То съществува до 1868 г. И се управлява от замъка Едо, днес Токио.
По това време по-голямата част от Токио принадлежи на династията Токугава. Когато сегуната се разпада, семейството се мести в района Сендагая и се оглавява от Токугава Иесато, първия принц на династията.

И точно Иесато е шеф на организационния комитет на игрите през 1940 г., които трябва да са в Токио. Те не се провеждат, а самият той умира през годината на провеждането им. След неговата смърт династията се разпада. И правителството на Токио изкупува земите през 1943 г.

Когато през 60-те години започва подготовката за нова олимпиада, японците подхождат доста сериозно. Столицата е тотално променена. Изселени са 10 000 човека, създадени са куп обекти, нови пътища, подменена е канализацията.

Но цената е доста скъпа. Прекопава се доста земя на сегуната Токугава, унищожават се храмове и гробища. Така например главният хотел за туристи Tokyo Prince Hotel е на мястото на семейната гробница на династията. Знаменитата кула на Токио е частично върху мястото на гробищен парк.

По време на строителството се дават доста жертви и още тогава говорят за проклятието на Токугава. Според мнозина духовете на династията отмъщават, че са нарушени правата им във вечността.
Преди олимпиадата през 1964 г. се прокопава и тунелът в Сендагая - директно за олимпийския стадион. Той е точно под древния храм на династията Токугава - Сенджуин, и отново - под старо гробище.

От този момент този тунел е най-известното свърталище на духове
в Япония. Хората често виждат призрак на тъмнокоса жена (вероятно – наложница на първия сегун Токугава), която виси от тавана.
Шофьори твърдят, че след преминаване на тунела върху колите им остават отпечатъци от боси мокри крака. А нощем се чуват силни вопли.
Проклятието на Токугава излезе на преден план и преди няколко години при строежа на новия олимпийски стадион. Там е открито древно гробище. С останките на 187 човека. И то е било от периода Едо, времето, когато Токио се управлява от сегуната.

Костите са открити в периода 2013-2015 г., но за тях се заговори чак през 2019 г. И японците повярваха, че няма да мине без проблеми.
Проклятието засегна отново и жителите на Токио. И то едни и същи. Тези, които бяха изселени в нови райони заради олимпиадата през 1964 г., сега отново бяха преместени заради тази през 2020 г.

И заради това проклятието Токугава става все по-актуално в Токио.