Разработват мултиспортен комплекс за малки населени места

https://www.24chasa.bg/sport/article/10011116 www.24chasa.bg

Мултиспортен комплекс, който да стимулира спорта в малките населени места в Европа, ще бъде разработен в рамките на проект „BeRURALactive - Multisport complex in rural reality to empower physical activity motivation”, в който участват организации от България, Литва и Словения.

В периода 18-22 юли 2021, в гр. Костенец се проведе обучение на треньори по вид спорт от България, Биржей (Литва) и Айдовшчина (Словения), които имаха възможността да се запознаят с различни аспекти на спортове, които да се прилагат в малки населени места, както и техните специфики при различни възрастови групи. Координатор на проекта е Атлетически клуб КЛАС-Костенец, а партньори са Aсоциация за развитие на българския спорт (България), Спортен клуб по лека атлетика Биржай от Литва (Birzai lengvosios Atletikos sporto klubas) и Спортен институт в Айдовшчина, Словения (The Ajdovscina Sports Institute).

В първите два дни на срещата бяха разгледани възможностите за спорт в малки населени места, както и необходимостта различни видове спорт да бъдат преподавани от един спортен специалист, което бе и част от проведеното обучение. С подобни подходи, децата в малките населени места ще имат възможността да опитат различни видове спорт и да изберат този, който им харесва най-много, дори при липса на специфични спортни специалисти от всеки конкретен спорт. Теоретичните обучителни сесии бяха придружени и от практически такива, а след това международната група от спортни специалисти имаше възможността да приложи наученото с деца от населените места от Община Костенец.

Разработват мултиспортен комплекс за малки населени места

Проектът “BeRURALactive - Multisport complex in rural reality to empower physical activity motivation” е съфинансиран по програма Еразъм+ Спорт на Европейския съюз. “BeRURALactive” ще развива физическите способности на подрастващите в малките населени места чрез занимания в различни спортове. Ще се разработи иновативен мултиспортен комплекс, който ще позволи на децата от селските райони да бъдат активно включени в спортни дейности по време на ваканциите си и по този начин да бъдат вдъхновени да продължат да се занимават със спорт.

Разработват мултиспортен комплекс за малки населени места

Повишената физическа активност ще подпомогне намаляването на затлъстяването, което засяга поне един на шестима възрастни и едно на осем деца на възраст 7-8 години в страните от Европейския съюз. 28% от населението на ЕС живее в селските райони, а децата, родени и растящи там, имат ограничени възможности за спорт. Обикновено има до два или три вида спорт в такива зони, нерядко и нито един. Методологията, която проектът ще разработи, ще бъде отличен начин за увеличаване на предлаганите спортни услуги за децата от малките населени места в Европа.

Разработват мултиспортен комплекс за малки населени места

Иновативният мултиспортен комплекс ще позволи на местните деца да участват активно в спортни дейности по време на ваканциите си и да практикуват няколко спорта – както индивидуални, така и колективни – лека атлетика, футбол, плуване, баскетбол, тенис, неформални образователни дейности чрез спорт.

Разработват мултиспортен комплекс за малки населени места

Един от най-добрите начини за развитие на социалните умения на детето е чрез включване в спорта, особено в колективните. Запознаването с нови идеи, изслушането на другите като част от групата и използването на комуникацията за решаване на проблеми чрез работа като екип са само част от нещата, които децата учат от участието си в спорта. Индивидуалните спортове ще дадат възможност за показване на лидерските умения на децата.

В мултиспортния комплекс са включени неформалните образователни дейности чрез спорт, както и традиционните спортове на участващите държави. Децата усвояват житейските преживявания чрез игри и се подготвят за живота чрез игри. И двете, и играта, и спортът развиват физически, когнитивни, емоционални и социални умения.

Физическите предимства на спортуването са добре познати. Мултиспортният комплекс, който проектът ще развие, ще бъде увлекателен начин децата да спортуват в свободното си време. Те ще могат да избират любимия си спорт и да се съсредоточат върху него, когато е възможно в по-натоварените си дни. С помощта на комплекса спортът ще намали стреса и ще увеличи психичното здраве, като активизира децата по-активно.