Даниел Асенов: Това са моите олимпийски игри! Искам златото!

https://www.24chasa.bg/sport/article/10023268 www.24chasa.bg
Даниел Асенов

Класиралият се на осминафинал в категория до 52 кг на олимпийския турнир по бокс Даниел Асенов обяви, че се усеща готов за олимпийска титла в Токио. На 1/16-финалите Тайсъна би румънеца Козмин-Петре Гирляну. На 1/8-финал 24-годишният българин, който е двукратен европейски шампион, се изправя срещу испанеца Габриел Ескобар Маскуняно. Именно Ескобар победи Асенов на финала на Евро 2019 в Минск - и вместо Тайсъна да вземе третата си евротитла, испанецът грабна своята първа. Според Асенов - без никаква мисъл за реваншизъм, в Токио той просто има сили да бие всеки.

- Даниеле, започна много агресивно, сякаш от първата секунда искаше да спечелиш дебютния си мач в Токио...

- Имах желание да покажа, че искам тази победа повече от опонента си. Исках още в началото да го респектирам, тъй като лумънецът е много корав съперник. И ако го оставя той да води мача, няма да ме пусне да се разгърна аз и да демонстрирам играта, която мога и която вярвам, че ще бъде печеливша.

- Доволен ли си от себе си? Как се усети в първия си двубой на игрите?

- Добро начало. Не мога да кажа, че дадох най-доброто. Знаете, че от доста време сме на японска земя, но още се напасвам с часовата разлика. Първият мач винаги е от най-трудните. И първият кантар, който минах успешно. За начало показах добра игра и печеливша тактика, която се надявам да ми помогне да стигна до финал.

- Финал ли е целта ти?

- Финал. И не само финал. Ще дам максимума за олимпийско злато. Тези олимпийски игри ще бъдат моите. Ще дам всичко, за да го постигна. Наистина ми отне много време да направя мачове с добри опоненти. Имах тази възможност - като с кубинския състезател Хавиер Ибанес. С негова помощ успях - това ми даде отличен старт, преди да дойда в Токио.

- Имаш да си връщаш на следващия си съперник - испанеца Ескобар, който те би на финала на европейското през 2019 година...

- За мен няма значение срещу кого ще се изправя и на кого имам да връщам. Аз искам срещу всеки да покажа най-доброто от себе си. Дали е испанецът (Габриел Ескобар - б.а.), дали е узбекът (Шахобидин Зоиров - б.а.), който ме е е побеждавал за медал на световното първенство, за мен няма никакво значение. Срещу всеки съм готов да дам максимума.

- Говориш така, сякаш си готов да биеш всеки един до титлата?

- Абсолютно. Уверен съм. Готов съм да победя всеки. А вече - докъдето ми стигнат възможностите. Всеки мач е труден, силите в един момент се изчерпват, но искам да имам този хъс и сила да стигна до мечтаното олимпийско злато.