Диамант от ансамбъла трябвало да получи предложение за брак на откриването на игрите в Токио

https://www.24chasa.bg/sport/article/10024914 www.24chasa.bg
Ерика Зафирова и Дейвид Хъдълстоун - грацията от ансамбъла по художествена гимнастика с пръстена от национала ни по спортна гимнастика, малко след като той и предложи брак, а тя каза "да".

Дейвид Хъдълстоун смятал да изненада Ерика Зафирова на олимпийския стадион пред очите на целия свят, но пандемията осуетила плана

Един от диамантите от българския ансамбъл по художествена гимнастика - Ерика Зафирова, е трябвало да получи изненадващо предложение за брак по време на официалната церемония по откриването на олимпийските игри в Токио. Това разкри пред "24 часа" нейният любим, единственият ни представител в спортната гимнастика на игрите в японската столица - Дейвид Хъдълстоун. Точно преди и двамата ни олимпийци да отпътуват за Япония Хъдълстоун предложи брак на своята любима, а тя каза "да" в навечерието на най-голямото си състезание.

Планът всъщност първоначално е бил друг. "Исках да бъде по-специално. Даже миналата година след световното първенство говорих с важни хора за олимпийския комитет. Бяхме се разбрали тук, по време на церемонията за откриването на олимпийските игри в Токио, да предложа брак на Ерика. Но, за съжаление, заради вируса нямаше как да се случи и планът отпадна. При новата ситуация - за мен беше едно от най-добрите решения в живота ми да й предложа точно преди олимпийските игри в Токио", разказа пред "24 часа" Хъдълстоун.

Така се оказа, че пандемията е възпрепятствала изключително емоционално българско събитие на олимпийския стадион в Токио, което щеше да обиколи целия свят. Щеше да е възможно, ако и двамата влюбени спортисти имаха шанс да дефилират заедно на откриването, а в даден момент Дейвид да застане на коляно пред Ерика с пръстен в ръка, за да чуе нейното "да" на мечтано и за двамата място.
Сега обаче само Хъдълстоун имаше възможност да бъде част от делегацията ни на откриването. Българските грации ще се състезават в последните три дни от олимпийските игри, когато е турнирът по художествена гимнастика. Заради извънредното положение обаче е въведено и задължително правило, че спортист може да влезе в олимпийското село най-рано пет дни преди да започне участието му в игрите. Има ограничение за престоя и след края на участието - два дни. С цел по-малко струпвания в олимпийското село и по-кратък престой в Токио, и като цяло в Япония.

Дейвид Хъдълстоун по време на олимпийските игри в Токио. СНИМКА: ЛЮБОМИР АСЕНОВ, LAP.BG
Дейвид Хъдълстоун по време на олимпийските игри в Токио. СНИМКА: ЛЮБОМИР АСЕНОВ, LAP.BG

Така точно в първата част на олимпийските игри националките ни по художествена гимнастика провеждат традиционния си лагер в Мураяма - за аклиматизация и доусъвършенстване на детайлите преди олимпийското състезание.

Ерика Зафирова - един от петте диаманта от ансамбъла на България по художествена гимнастика. СНИМКА: LAP.BG
Ерика Зафирова - един от петте диаманта от ансамбъла на България по художествена гимнастика. СНИМКА: LAP.BG

И когато Ерика Зафирова пристигне със съотборничките си в Токио, любимият й Дейвид Хъдълстоун трябва вече да е в България. Макар с много тежка контузия - изваден глезен и разкъсани връзки, 20-годишният ни гимнастик не се отказа от участието си, за да сбъдне мечтата си - да стигне и да се състезава на олимпийски игри.

И все пак в бъдещото семейство може да има олимпийски медал от Токио точно преди 21-ия ти рожден ден Хъдълстоун, часове след закриването на игрите. В последния ден от най-големия спортен форум - 8 август, е и финалът в многобоя при ансамблите в художествената гимнастика. Ерика Зафирова, Симона Дянкова, Мадлен Радуканова, Лаура Траатс и Стефани Кирякова ще преследват медали, след като българският ансамбъл завоюва бронз на олимпийските игри в Рио през 2016 г.

"Да, годеницата ми Ерика Зафирова ще се състезава с ансамбъла, предстои да дойдат насам към Токио. Пожелавам й успех - на нея, на отбора и на Боряна Калейн и Катрин Тасева в индивидуалното. Пожелавам им само да си изиграят всичко, както те си могат. Искам да си вземат заслуженото, защото знам, че могат. И после да отпразнуваме както трябва", каза Хъдълстоун.