Сестрите Габриела и Стефани с усмивка: В един момент не се поглеждахме и не си говорихме

https://www.24chasa.bg/sport/article/10027687 www.24chasa.bg
Габриела и Стефани Стоеви на олимпийския турнир по бадминтон в Токио. СНИМКИ: ЛЮБОМИР АСЕНОВ, LAP.BG

Вече сме голяма конкуренция на азиатките, липсва ни само самочувствие, отчитат българските бадминтонистки след олимпийските игри

Габриела и Стефани Стоеви си тръгват от олимпийските игри в Токио след победа в последния си мач от груповата фаза в турнира по бадминтон при женските двойки. Българките се наложиха с 2:1 гейма над осмите в световната ранглиста представителки на Тайланд. Преди това изпуснаха да победят петите в света представителки на Южна Корея и загубиха с 1:2, а от третите в света представителки на Китай инкасираха поражение с 0:2. С успеха над тайландките се повтори сюжетът и от игите в Рио - 2 загуби и финал с победа в групата.
Пред "24 часа" Габриела Стоева и Стефани Стоева анализираха своето представяне на японска земя и разкриха интересни детайли от пътя до Токио и пътя след Токио.

"Не беше точно като в Рио, защото видяхме, че имахме да излезем от групата в Токио, въпреки че беше тежка, с тези азиатски двойки. Със сигурност много израснахме от 2016-а досега и това се вижда в играта ни. Вече сме голяма конкуренция на азиатките. Просто не ни достигна самочувствие и сега много съжаляваме, тъй като бяхме на две точки от излизане от групите. Мислим за Париж. Да, този път има три години до следващите олимпийски игри, не са четири. Но сега олимпиадата свърши и следващата ни цел е световното първенство. Ще гледаме поне там да си постигнем целта", заяви Стефани Стоева.

"Доволни сме, че успяхме да завършим с победа в групата, но сме разочаровани, тъй като бяхме си поставили цел. А когато си поставим цел, се опитваме да я изпълним на всяка цена. Бяхме само на две точки от тази цел и сме разочарован, тъй като изпуснахме златен шанс за излизане от групите и класиране на четвъртфиналите, което още повече ни разочарова. Има над какво да се работи, за да сме готови за новия сезон, който предстои, тъй като имаме и световно първенство в края на тази година", добави Габриела Стоева.

"Може би просто трябва да си повярваме. Всичко е в главата, тъй като в момента сме в много добра форма, само самочувствието липсва. Трябва да си повярваме, че можем да сме конкуренция на топсъстезателките от ранга на Корея и Китай, да вярвам, че можем да се съревноваваме с най-добрите", каза още Стефани.

Габриела разкри, че по пътя към големите цели се е стигало дори до напрежение между сестрите. "Преминахме през много трудности, тъй като и двете сме различни характери и когато стане така, че тренираме постоянно, че сме в много тежка подготовка, ни идва вповече. Но се опитваме да се поддържаме, все пак сме сестри, живеем заедно, няма как да се игнорираме, подминаваме и да се сърдим една на друга. Оттук нататък това е нашият път - евентуално до Париж 2024", разказа Габриела.

На въпрос докъде е стигало напрежението и имало ли е моменти, в които дори сестри не са искали да се виждат, Стефани отвърна смеейки се: "Добре, че сме в две различни стаи, за да може всяка да се затвори в стаята си за известно време."

"Случвало се е в моменти, когато сме били психически натоварени - да не се поглеждаме, да не си говорим. След европейското директно продължихме с подготовка за други турнири. Не успяхме да вземем дори и малко почивка. И малко се напрегнахме. Усещаше се покрай нас, между нас, видя се и на тренировки. Но сега вече знаем как трябва да процедираме оттук-нататък", продължи Габриела. "Ще гледаме да предотвратяваме подобни неща", допълни я Стефани. "Да, защото това ни пречи на подготовката - и двете започваме да си правим напук, едната се сърди на другата и обратно. И само си вредим по този начин", каза още Габриела.

Двете похвалиха японците и казаха, че са доволни от организацията на олимпийските игри, но нямат търпение да се завърнат в България.
"Организаторите са се постарали много добре, всичко да бъде изрядно, да няма проблеми с този COVID, който се появи изневиделица. Мисля, че трябва да свикваме, защото няма да изчезне скоро. И това ще е част от новия начин на живот - с маски и тестове. Но се свиква", заяви Габриела.

"Единственото странно на олимпийските игри в Токио беше, че трябваше да си носим маските постоянно, когато сме навън и да правим тестове всяка сутрин в определен час. Организацията е много добра - няма позитивни тестове в нашата делегация и в нашия спорт", допълни я Стефани.

Те разказаха и за отличните си впечатления от олимпийското село с възможност да се срещнат с някои от най-големите спортисти на сегашното време. "Аз успях да видя Циципас и Медведев. Надал не играе в Токио, но него и Джокович вече ги бяхме видяли в Рио. И наистина много се зарадвах, че тогава успях да се снимам и с Рафа. В селото в Токио имахме възможност да разпускаме - да играем тенис на маса, дартс", разказа Стефани Стоева.

"Интересно е, защото олимпийските игри позволяват да си на едно място с най-добрите. Друго състезание никога няма да ти позволи това, тъй като всички спортове имат различни календари, различни турнири, в различни държави. А на олимпийските игри си сред най-добрите във всички спортове - никъде другаде не може да видиш това. Храните се на едно място, разхождате се на едно място. И неслучайно има тръпка и очакване да минат 4 години и да си достатъчно добър, за да се класираш отново на олимпийски игри. Е, този път годините са само три", добави с усмивка Габриела.

И въпреки отличните впечатления от Токио, заради целодневните рестрикции дори и на открито в Япония Стефани завърши: "Чакам с нетърпение да се прибера и да си махна маската."