Епитропов: Онова "наздраве" беше към плюещите спортистите ни в социалните мрежи. Благодаря им, мотивираха ме!

https://www.24chasa.bg/sport/article/10028164 www.24chasa.bg
Любомир Епитропов след полуфиналната серия на олимпийския басейн в Токио. СНИМКА: ЛЮБОМИР АСЕНОВ, LAP.BG

Любомир Епитропов се превърна в приятна изненада от българските плувци по време на олимпийските игри в Токио. 22-годишният ни плувец се класира на полуфинал, подобрявайки собствения си национален рекорд на 200 м бруст. В сериите в Токио той плува за 2,09,68 мин, а предишното му постижение бе 2,10,33 мин. Студентът в университета в Тенеси завърши на 15-о място в дебюта си на олимпийски игри.

- След новия национален рекорд и влизането в полуфиналите на олимпийските игри каза, че искаш да си починеш добре преди ранния полуфинален старт, успя ли да се наспиш?

- Не успях да се наспя, но това не ми е оправдание. И без сън трябва да мога да плувам. В полуфинала нещата не се получиха толкова добре, колкото в сериите. Усетих малко повече умора в сравнение с предишното ми плуване. А и това е сутрешно плуване - първо за мен, веднага след вечерното. Сутрешните са по-трудни - организмът тогава се събужда. Така че съм доволен. Дадох всичко от себе си.

- Какво ти предстои след Токио?

- Първо следва заслужена почивка, след това ще мисля за сезона. След около две седмици започвам сезона в САЩ - учене, университет. Това следва за мен.

- Знаеш ли, че си вторият най-малък плувец сред 16-те, класирали се за полуфиналите на 200 м бруст?

- Да. Това ми дава увереност за следващата, а може би и за по-следващата олимпиада. Показва, че все още имаме доста резерви и тогава ще се борим за по-предни и призови класирания.

- Колко важен е полуфиналът в Токио за самочувствието ти и резултатите на игрите в Париж през 2024 година?

- Определено ми дава самочувствие за следващите олимпийски игри. първо се класирахме с триста зора за тези игри, след над година опити. Влизането в полуфинал, това 15-о място предполагам бе очаквано само от мен, семейството и треньора ми. И определено ми дава увереност занапред.

- Постави нов национален рекорд, сега плува близо до стария си рекорд, каква е следващата ти цел като време?

- Следващата цел е слизане под 2,09 минути.

- Ако след като спечели квота, някой ти беше казала - ще влезешна полуфинал, ще си 15-и на олимпийски игри, как щеше да реагираш?

- Може би щях да повярвам, аз винаги съм вярвал в своите въможности. Разбира се, не до такава степен наивно. Но аз знам колко труд съм вложил. Всички полагаме големи усилия и затова вярвам, че целите ни са реалистични.

- Каква е финалната ти оценка за представянето ти в Токио?

- Цялостно съм доволен от представянето си на олимпийските игри. На 100 м бруст - не напълно, но на 200 изпълних целта си за този сезон.

- Явно някой или много хора са успели да те ядосат. Или дори да ядосат всички ви в отбора. След рекорда и класирането за полуфиналите благодари на всички от делегацията в Токио за подкрепата, но пред колегите от БНТ изстреля: "А на оплюлите нашите спортисти - наздраве и лека вечер". Към някой конкретен човек ли е онова "наздраве"?

- Направихме грешката да се ровим в социалните мрежи. Видяхме коментарите, които се изливат по адрес на всички олимпийци тук. Стана ми неприятно. Казах това, което казах. Но си стоя зад думите.
Аз искам да благодаря на всички тези хора, които писаха тези коментари, защото на мен ми подействаха като мотивация преди сериите. И без тях сигурно нямаше да се класирам на полуфинал.