Божидар Андреев не успя да вдигне медал на олимпийските игри

https://www.24chasa.bg/sport/article/10029276 www.24chasa.bg
Божидар Андреев е изхвърлил и заковал над главата си щангата със 154 кг на олимпийския турнир по вдигане на тежести в категория до 73 кг. СНИМКА: ЛЮБОМИР АСЕНОВ, LAP.BG

Божидар Андреев остана без медал от олимпийските игри. Българският щангист се движеше четвърти след първото движение (изхвърляне) в категория до 73 кг на олимпийския турнир по вдигане на тежести в Токио. В изтласкването записа само един успешен опит на началната тежест, което го остави извън първите трима.

Андреев завърши пети в Токио. Българинът регистрира двубой от 338 кг, след като изхвърли 154 кг и изтласка 184.

Шампион със световен и олимпийски рекорд в двубоя (364 кг) стана китаецът Жион Ши.

Той постави олимпийски рекорди в изхвърлянето (166 килограма) и в изтласкването (198 килограма), което е и изравнен световен рекорд в движението.

Сребърният медал заслужи панамериканският шампион Хулио Майора (Венецуела) с 346 кг (156 и 190).

Бронзът сензационно спечели 20-годишният Рахмат Абдулах (Индонезия), който се състезаваше в група "Б", но постигна двубой 342 кг (142 и 190).

Божидар Андреев беше с начална заявка от 150 кг. за изхвърлянето. И закова щангата над главата си. Във втория опит не успя на 154. В третия се справи с тази тежест. Към момента това отрежда на 24-годишния българин позиция точно след призовите места след изхвърлянето.

Безапелационен победител в движението с поглед, вперен в златния медал, е Жион Ши (Китай) - трикратен световен шампион и притежател на световния рекорд (263 кг.) в категорията, както и в двете движения. 

Ши стартира със 158 кг. След това изхвърли с лекота 163 кг, поставяйки нов олимпийски рекорд. Само, за да вдигне и 166 кг, подобрявайки отново върховото олимпийско постижение в движението. Неговият световен рекорд е 169 кг.

Втори след изхвърлянето бе Хулио Рубен Майора (Венесуела) със 156 кг. - с два повече от Божидар Андреев.

Трети бе Марин Робу (Молдова) със 155 кг - с един повече от българския тежкоатлет.

В първия си опит в изтласкването Андреев успя на 184 кг. За втория вдигна заявката до 189 кг, но не след изправянето се забави и не успя да изтласка щангата над главата си - неуспешен опит. За третия добави още един килограм - 190. Изправи се бързо, но сякаш от желание да довърши бързо опита успешно, изпусна щангата - неуспешен опит. 

И целта на Андреев - олимпийски медал, не бе изпълнена.

С първия си опит в изтласкването Жион Ши изтласка 188 кг., поставяйки нов олимпийски рекорд (354 кг.) в двубоя. Във втория имаше затруднения, но изглеждаше, че ще направи чист опит на 192 кг. Вдигна щангата, но съдиите прецениха, че не е чисто. За последния си опит той поиска 198 кг. И се справи! Поставяйки нов световен рекорд в двубоя - 364 кг - с един повече от предишното си постижение.